Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blanár: Vstup do NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí Slovenska — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .slovensko

Dodal, že to bolo rozhodnutie dôležité pre bezpečnosť krajiny kvôli Ruskej hrozbe. Správu komentuje Eugen Korda.

Blanár: Vstup do NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí Slovenska — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Martin Havran

stať sa členom NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí v histórii Slovenska. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) vo štvrtok doobeda v Bruseli počas slávnostných príhovorov k 75. výročiu založenia Aliancie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Diplomati spojeneckých krajín sa vyjadrili k významu vstupu svojich krajín do Aliancie. Úvod patril ministrom zakladajúcich krajín NATO a postupne sa k slovu dostávali zástupcovia krajín podľa chronologického vstupu do politicko-obranného zoskupenia.

Blanár vystúpil spolu s diplomatmi Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Slovinska. Do NATO sme spoločne vstúpili pred 20 rokmi.

„Stať sa členom NATO, jednou z najsilnejších a najúspešnejších aliancií, bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí v modernej histórii Slovenska,“ povedal Blanár počas ceremoniálu v bruselskom sídle Aliancie. 

Dodal, že to bolo rozhodnutie dôležité pre bezpečnosť krajiny vzhľadom na vojnovú situáciu v blízkosti hraníc Slovenska a vzhľadom na hrozby terorizmu.

„Toto rozhodnutie sa ukázalo ako zásadné pre zaistenie bezpečnosti našich občanov,“ skonštatoval minister. Zároveň zdôraznil, že netreba zabúdať na ženy a mužov v uniforme, ktorí sa obetovali a zomreli počas služby v misiách a operáciách NATO, a vďaka ktorým si musíme uvedomovať, že „mier nie je zadarmo“.

Minister Blanár v závere prejavu spresnil, že Slovensko ako dôveryhodný člen NATO zostane verné spoločným hodnotám, výzvam a povinnostiam členstva v Aliancii.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

To, že náš vstup do NATO ale aj EÚ, boli najdôležitejšie rozhodnutia v našich dejinách, vie azda každý rozmýšľajúci občan tejto krajiny - teda okrem Štefana Harabina a jeho voličov. Je dobre, že si to myslí aj pán Blanár a povedal to verejne. 

Teraz však ide o to, aby sa vláda, ktorej je členom, podľa toho konečne začala aj chovať a prestala sa strkať do análneho otvoru Putinovmu neľudskému režimu. Pán minister by mohol váhu svojich slov podoprieť napríklad tým, že v takejto vláde už odmieta sedieť a ešte zajtra by podal demisiu. Inak sú to len slová a ako sa hovorí „mlátenie prázdnej slamy“.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite