Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odsúdený bývalý policajný funkcionár Paksi žiada obnovu konania

.sita .slovensko

Súd ho uznal za vinného z činnosti pre zločineckú skupinu, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku.

Odsúdený bývalý policajný funkcionár Paksi žiada obnovu konania

špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na 17. apríla verejné zasadnutie, na ktorom má rozhodovať o návrhu na povolenie obnovy konania pre odsúdeného bývalého zástupcu riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu.

Viacerí odsúdení v medializovaných kauzách požiadali o obnovu konania v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR, podľa ktorého povinnosť súdov ukladať za niektoré skutky aj trest prepadnutia majetku odporuje princípu primeranosti trestov.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu ešte v máji 2021 schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom vtedajšieho Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalým policajným funkcionárom Norbertom Paksim. Súd uznal obvineného za vinného z činnosti pre zločineckú skupinu, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažného pokračovacieho zločinu prijímania úplatku. Odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia s ochranným dohľadom na dva roky. Súčasťou rozsudku bolo aj prepadnutie Paksiho majetku v prospech štátu. Podľa prokurátora bola výška úplatkov prijatých odsúdeným ustálená na hodnote 380-tisíc eur.

Norberta Paksiho zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v októbri 2020 spoločne s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom Jeho advokát následne informoval, že sa k trestnej činnosti priznal a chce spolupracovať s políciou. Odsúdený pôsobil ako zástupca riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite