Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretnutie na námestí SNP na podporu Ivana Korčoka LIVE

.redakcia .slovensko

Prinášame priamy prenos a príhovor Ivana Korčoka zo zhromaždenia v Bratislave.

Stretnutie na námestí SNP na podporu Ivana Korčoka LIVE

príhovor Ivana Korčoka, ktorý zaznel na Námestí SNP v Bratislave:

Dobrý večer, Bratislava!

Dobrý večer, Slovensko!

Ďakujem že ste prišli a ste tu s nami. 

Pozdravujem na námestia do viac ako dvadsiatky miest, v ktorých ste sa teraz zišli na podporu slobodného a demokratického Slovenska.

Skvelé, že nás sledujete aj online po celom Slovensku.

Na úvod mi vašim potleskom dovoľte poďakovať tým, ktorí vystúpili pred mnou:

Zuzana Krónerová, Vica Kerekes, Alexander Bárta a Michal Handzuš.

Ďakujem Hexu a Emme Drobnej a za odkaz z Čiech a do Čiech skvelému Davidovi Kollerovi. A samozrejme Ludwigovi Baginovi a Kristíne Tormovej 

Priatelia,

Viete si predstaviť, čo prežívam keď stojím práve tu, na tomto významnom mieste? Som tu preto, lebo som prešiel 30-ročnú cestu služby Slovensku - od prvého dňa zrodu jeho demokratickej štátnosti.  Ale tá cesta by sa nikdy nezačala - nebyť toho, čo sa z tohto miesta dialo v roku 1989. Preto,  moja vďaka a úcta patrí osobnostiam a  politikom roku 89. Všetkým tým, ktorí vtedy ukázali odvahu a výsledkom je naša sloboda. Moju kandidatúru venujem aj im a splácam tak dlh odvahy. Lebo teraz môžem pomôcť udržať Slovensko na ceste, ktorá sa začala v roku 1989. Od  Novembra uplynuli už desaťročia, ale jeho odkaz si vziať nedáme! Toto krásne námestie SNP nech je symbolicky miestom odvahy, odkiaľ vždy zaznie hlas slobodných občanov – kedykoľvek to bude treba!

Priatelia, 

Pred necelými dvomi týždňami sa nám podarilo niečo veľké.  Vyhrali sme prvé kolo! Vyhrali sme nielen v Bratislave alebo Košiciach! Vyhrali sme vo všetkých krajských mestách! 

Vyhrali sme aj v polovici okresných miest a stovkách menších obcí po celom Slovensku: Od Bardejova, cez Banskú Štiavnicu, až po Malacky a Skalicu. Od Námestova a Dolného Kubína až po Dunajskú Stredu, Komárno či Nové Zámky.  Špeciálne mám radosť z víťazstva v mojej rodnej Banskej Bystrici - kde som uspel voči favoritovi.

Ale toto stačiť nebude -  Potrebujeme viac! Preto: Hovorme o tom s priateľmi, známymi, príbuznými.

Priatelia, 

Úplne na začiatku, koncom leta minulého roka, som si povedal dve veci:

Po prvé, že chcem spájať. Chcem, aby sa ľudia spojili za niečo. Nie proti niečomu.  Stojím o hlasy vás všetkých. Bez ohľadu na národnosť, etnickú príslušnosť, vierovyznanie, orientáciu, či miesto pôvodu. Chcem, aby nad všetkými vecami, na ktoré môžeme mať iný názor, bolo to, že tu máme naše spoločné Slovensko. A všetci máme spoločné jedno: chceme, aby sa nám tu spolu žilo lepšie.

Po druhé, že chcem, aby sme spolu dali nový zmysel slovu vlastenectvo. 

Vlastenectvo predsa nemože znamenať, že sa skupina politikov sami vyhlási za jediných pravých a proslovenských. Patriotizmus nemôže znamenať, že si tu pár ľudí privatizuje našu zástavu a štátne symboly a spoza nich agresívne šíri nenávisť.

S vlastenectvom nemá nič ak sa ide zoštátniť RTVS, ak sa vedenie rezortu kultúry zmení na tragikomédiu a frašku a hanbu, prekračujúcu hranice našej vlasti.

Na druhej strane ale, keď pozerám pred seba a vidím to množstvo zástav, myslím, že za ňou sa môže skrývať aj niečo iné ako doteraz. Zdvihnime ju vysoko práve teraz, keď ide o to, kto bude hlavou štátu.

Ďakujem Vám za to zo srdca !

Priatelia,

Súčasťou vzťahu k našej krajine má byť nielen hrdosť ale aj úprimnosť. 

Musíme si začať hovoriť pravdu: O našej histórii, o našich víťazstvách, ale aj o zlyhaniach. O tom, že naša krajina nejde dobrým smerom, hoci má obrovský poteciál O tom, že sa Slovensko vyľudňuje - a keď nám bude utekať veľká časť mladého talentu, tak máme obrovský problém. O tom, že máme katastrofálny problém s politickou kultúrou. O tom, že v kľúčových oblastiach naozaj potrebujeme výrazne pridať, pretože nám mnohé sektory padajú na hlavu. O tom, že keď budeme pred problémami zatvárať oči, tak oni nezmiznú, ale sa len prehĺbia

Musíme si začať konečne hovoriť o Slovensku pravdu a priznať to musia predovšetkým politici. Lebo to ako zmeniť tento neutešený stav má vo svojich rukách vláda.

Teraz je to súčasná vláda.

A pravda, ktorú jej chcem ako slobodný občan teraz povedať je, že parlamentné voľby ste vyhrali. A to vám nikto neberie. Ale mandát na mnohé veci, ktoré s krajinou robíte, ste nedostali. Nie ste majitelia tejto krajiny! Slovensko patrí rovnako tým, ktorí Vás volili ako tým, ktorí volili iných. Tak je to v demokracii!

Preto Vás žiadam, začnite riešiť problémy ľudí a celej krajiny – opravte zdravotníctvo a školstvo, infraštruktúru a prestaňte ťahať Slovensko na východ.

Na toto zvolávajte koaličné rady. Nie na to, ako poraziť mňa v prezidentských voľbách – toto nechajte na ľudí. Oni sa slobodne rozhodnú a ja ich rozhodnutie prijmem s rešpektom a pokorou. 

Priatelia, 

Dnes sa končí kampaň, ktorá trvala vyše sedem mesiacov. Za tých sedem mesiacov som sa osobne presvedčil, 

-že väčšine ľudí na Slovensku naozaj záleží

-že väčšina ľudí nechce, aby sa tu časť politickej reprezentácie správala, ako by im to tu celé patrilo.

- že ľudia chcú byť hrdí na svoju krajinu a 

- že väčšina chce patriť k modernému a vyspelému svetu

Ale to najdôležitejšie je, že Slovensko je naše!

Patrí všetkým občanom, ale nikto mu aj neubližuje viac ako my sami. 

Priatelia, 

moja ponuka pre prezidentský úrad je veľmi jednoduchá:  jediný, komu budem slúžiť a komu sa budem zodpovedať,  jediný v mene koho budem s vládou spolupracovať a keď treba ju kritizovať,  budete vy - občania. Ja, na rozdiel od mojho protikandidáta, nemám žiadneho politického šéfa ani stvoriteľa, nemám  ani koaličných partnerov, ani mojich ľudí. 

Mám len Vás a to je najviac! 

Priatelia, 

V sobotu vy rozhodnete, ako bude Slovensko v nedeľu ráno vyzerať: Či to tu celé kompletne prevezme jedna politická garnitúra.  Či tu budeme mať prezidenta, ktorý sám svoju rolu definoval tak, že chce chrániť súčasnú vládu.

 ieto dva dni vás chcem požiadať len o jednu vec: využime ten čas, rozprávajme sa medzi sebou, vysvetľujme, prečo sú tieto voľby také dôležité.  Len za posledné dva týždne som stretol dokopy možno 20 tisíc ľudí. Pritom môže to byť pokojne 20 tisíc hlasov, ktoré rozhodnú o budúcej hlave štátu. 

Preto, 

keď pôjdete teraz domov, skúste prosím každý z nás, presvedčiť aspoň jedného človeka, alebo aj dvoch, troch ľudí a v sobotu sa nemusíme o výsledok obávať. 

Spoločne to dáme!

Ďakujem, že ste prišli, držme si v sobotu palce! 

Nech žije Slovensko! Slobodné, európske a  demokratické!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite