Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Členovia a ministri bývalej úradníckej vlády vyjadrili svoju podporu Korčokovi

.sita .slovensko

V spoločnom vyhlásení uviedli, že obaja kandidáti ponúkajú spoluprácu a spájanie a deklarujú podporu členstvu SR v NATO a v EÚ.

Členovia a ministri bývalej úradníckej vlády vyjadrili svoju podporu Korčokovi SITA/Jana Birošová

členovia a ministri bývalej úradníckej vlády vyjadrili svoju podporu v druhom kole prezidentských volieb Ivanovi Korčokovi. Súčasne vyzvali občanov, aby prišli k voľbám a svoj hlas dali Korčokovi. „Prezidentom sa zrejme nestane niekto, kto by toto kľúčové ukotvenie Slovenska zásadne spochybňoval či podkopával,“ uviedli úradníci bývalej vlády s tým, že napriek tomu nie je jedno, kto zvíťazí. Predseda NR SR a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini podľa členov bývalej vlády môže totiž za všetky negatívne kroky, ktoré sa dnes dejú, či už ide o zrušenie špeciálnej prokuratúry, prijatie Trestného zákona, a tiež nebezpečné postoje premiéra Roberta Fica voči ruskej agresii na Ukrajine či snaha ovládnuť RTVS.

„Je možné, že ako prezident by Pellegrini vystupoval nezávislejšie. Je ale rovnako možné, a v tejto chvíli skôr pravdepodobné, že by tak neurobil. Zatiaľ sa voči Robertovi Ficovi (Smer-SD) nijako nevymedzil. Naopak, v plnej miere mu napomáha,“ upozornili odborníci bývalej vlády s tým, že súčasná vláda by tak nemala žiadnu protiváhu. Voliť Pellegriniho je podľa nich v súčasnosti riskantným krokom pre SR, a preto za lepšieho kandidáta na prezidenta pokladajú Korčoka. „Poznáme ho ako skúseného diplomata a slušného, pevného a triezvo uvažujúceho človeka, ktorý pracoval pre Slovensko bez politického trička. Hlási sa k Novembru ‘89. Hlási sa k modernému vlastenectvu, korektnej spolupráci s partnermi v EÚ a ochrane práv národnostných komunít na Slovensku vrátane tej najpočetnejšej, maďarskej,“ uviedli členovia bývalej vlády a pokračovali, že Korčok hovorí aj potrebe prekonať zaostávanie SR za svetom a poukazuje aj na problémy a výzvy, akými sú napríklad ozdravenie verejných financií, rozvoj regiónov vďaka eurofondom či udržanie talentov.

„Prezident nemá exekutívne právomoci, môže však dohliadať na to, aby sa s tým niečo robilo, aby o tom ľudia vedeli a aby vláda veci posúvala ďalej. Lebo čo povieme našim vnúčatám, ak sa nám to nepodarí?," zdôraznili signatári vyhlásenia a dodali, že Korčok nepôjde do vojny inštitúcií, ale chce vytvárať protiváhu súčasnej vláde. To podľa bývalých členov vlády SR potrebuje. Signatári vyhlásenia tiež uviedli, že so znepokojením dnes sledujú zmeny k horšiemu od spravodlivosti a kultúry po životné prostredie či zahraničnú politiku. „Na budúcnosti našej vlasti nám naozaj záleží. Za riziko pokladáme nielen voľbu Pellegriniho, ale aj neúčasť na voľbách. Dôležitý bude každý hlas, v druhom kole ešte viac ako v prvom," uzavreli bývalí členovia vlády.

Pod vyhlásenie sa podpísali bývalý predseda vlády Ľudovíť Ódor, bývalá podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková, bývalý minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík, bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu Daniel Bútora, bývalý minister hospodárstva Peter Dovhun, bývalá ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová, bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová, bývalý minister dopravy Pavol Lančarič, bývalý minister obrany Martin Sklenár a bývalý minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský. Niektorí členovia bývalej vlády odborníkov aktuálne zastávajú pozície, ktoré im neumožňujú verejne vyjadriť podporu konkrétnemu kandidátovi.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite