Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS: Tarabov ústavný zákon na odstrel medveďa je v rozpore s legislatívou EÚ

.sita .slovensko

Podľa europoslanca Wiezika v Liptovskom Mikuláši nebol zastrelený medveď, ktorý pred dvomi týždňami zranil piatich ľudí.

PS: Tarabov ústavný zákon na odstrel medveďa je v rozpore s legislatívou EÚ SITA/Milan Illík

návrh ústavného zákona na odstrel medveďov, ktorý predstavil minister životného prostredia SR Tomáš Taraba, je podľa podpredsedníčky výboru parlamentu pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamary Stohlovej (PS) v rozpore so slovenským zákonom o prírode a aj s legislatívou Európskej únie. „Tá totiž hovorí, že manažovať môžeme iba preukázateľne problémové medvede,“ uviedla Stohlová s tým, že ústavné zákony nemajú riešiť čiastkové problémy a už vôbec nie jedno vybrané chránené zviera, na ktorého manažment máme zákonné nástroje.

Podľa europoslanca Michala Wiezika (PS) v Liptovskom Mikuláši nebol zastrelený medveď, ktorý pred dvomi týždňami zranil v Liptovskom Mikuláši piatich ľudí. “Našli sa dokumenty z odstrelu medveďa, ktoré stratil zásahový tím. Vyplýva z nich, že ulovená bola 67-kilogramová medvedica, takýto odstrel teda nemôže súvisieť so stokilogramovým samcom, ktorého hľadali,” povedal Wiezik a vyzval šéfa envirorezortu, aby zverejnil podrobné informácie o ulovenom medveďovi a okolnostiach jeho zabitia.

Kabinet v stredu schválil návrh ústavného zákona o ochrane ľudí pred medveďom. Cieľom tohto zákona má byť vytvorenie právneho rámca, ktorým sa ustanovia osobitné výnimky, keď je potrebné, aby ochrana medveďa hnedého ustúpila vyššiemu celospoločenskému záujmu, a to ochrane života a zdravia človeka. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR uviedlo, že predloženým návrhom reagovalo primárne na v poslednom období opakujúce sa situácie, keď bol výskyt medveďa hnedého zaznamenaný v husto osídlených oblastiach či katastrálnych územiach obcí. MŽP dodalo, že ochrana rastlín a živočíchov nemôže byť nadradená ochrane života a zdravia človeka.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite