Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú predurčené k blízkosti

.tasr .slovensko

Po stretnutí s Pavlom vyzvala Slovákov žijúcich v Česku, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcich slovenských prezidentských voľbách.

Prezidentka po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú predurčené k blízkosti

prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok večer počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom. Prezidentka na sociálnej sieti Facebook označila túto schôdzku za „príjemnú a blízku“, informuje TASR.

„Ako vždy príjemné a blízke stretnutie s českým prezidentom Petrom Pavlom. Vzťahy medzi našimi krajinami sú predurčené k blízkosti. Túto blízkosť a spoluprácu nemožno brať ako samozrejmosť a treba ju ďalej budovať a upevňovať,“ napísala Čaputová.

Spoločne s českým prezidentom Pavlom si na Pražskom hrade pozreli premiéru dokumentu s názvom Tady Havel, slyšíte mě? o bývalom prezidentovi a jednej z hlavných postáv Nežnej revolúcie v roku 1989. Ešte pred premietaním filmu označila prezidentka SR Havla i Pavla za prezidentov, ktorí sú jej blízki, citoval server iDnes.cz.

„Je pre mňa zdrojom veľkej inšpirácie, pokiaľ ide o budovanie a obranu demokracie, ale aj pokiaľ ide o participáciu na nej,“ povedala Čaputová o Havlovi.

Český prezident Pavel uviedol, že prezidentka SR „je tu vítaná a je vždy vítaná“. Zároveň dodal, že „čokoľvek dnes počujeme o kvalite česko-slovenských vzťahov je potrebné brať s veľkou rezervou.“

„Tieto vzťahy sú a budú dobré a pokiaľ nesúhlasíme spolu na úrovni vlád ohľadne jedného, síce zásadného, ale zahraničnopolitického problému, tak to neznamená, že nejakým spôsobom narušujeme česko-slovenské vzťahy. Tie vzťahy prebiehajú na mnohých úrovniach, od prezidentov až po občanov a nemôže ich zmeniť to, že máme na jeden problém iný názor,“ dodal podľa iDnes.cz Pavel. Po stretnutí s Čaputovou zároveň uviedol, že „ani jedna krajina vojnu nechce, my všetci chceme, aby na Ukrajine zavládol mier.“

„Všetci chceme spravodlivý mier. Rozdiel je len v tom, že mnoho krajín Európy sa rozhodlo podporovať Ukrajinu, aby si za rokovací stôl sadla silnejšia, “uviedla Čaputová, ktorá súčasne zdôraznila, že najväčšmi si želajú mier Ukrajinci.

Po stretnutí s Pavlom tiež vyzvala Slovákov žijúcich v Česku, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcich slovenských prezidentských voľbách.  Slovenská prezidentka prišla do Prahy na neformálnu návštevu na pozvanie Knižnice Václava Hlava. V českej metropole absolvovala aj stretnutie s tamojším premiérom Petrom Fialom.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite