Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS tvrdí, že vláda chce ovládnuť RTVS, podľa PS ide o vytvorenie propagandistického média

.tasr .slovensko

Strana SaS chystá aj hromadnú pripomienku, obrátiť sa chce tiež na Európsku komisiu.

SaS tvrdí, že vláda chce ovládnuť RTVS, podľa PS ide o vytvorenie propagandistického média SITA/Milan Illík

navrhované zmeny v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sú snahou o ovládnutie inštitúcie, sú škodlivé pre slobodu slova a demokraciu. Vyhlásili to predstavitelia SaS na utorkovej tlačovej konferencii v reakcii na návrh Ministerstva kultúry (MK) SR predložený do medzirezortného pripomienkového konania. 

„Snahou vládnej koalície je ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas, aby sa z nezávislých správ stali správy, ktoré budú lahodiť Robertovi Ficovi (Smer-SD), Andrejovi Dankovi (SNS) a Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD),“ vyhlásil podpredseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling. Kritizoval ambíciu rezortu kultúry zásadne zmeniť kontrolnú radu a voľbu členov, z ktorých troch má priamo voliť a odvolávať minister kultúry. Negatívne vníma, že rada by volila aj riaditeľa média. Hovorí o neakceptovateľnom útoku na RTVS, ktorý nás vzďaľuje od demokratických krajín. Aj preto SaS s PS organizujú v piatok (15. 3.) protest v Bratislave.

René Parák z SaS dodal, že predložený návrh je snahou vrátiť RTVS do 90. rokov. „Ide o totálne ovládnutie celej televízie, finančné, programové, spravodajské,“ tvrdí. Nová rada, ktorá ma miesto parlamentu voliť generálneho riaditeľa média, bude podľa jeho slov pozostávať čisto zo zástupcov koalície. „Navyše vzniká ďalší orgán, ktorý priamo vyzerá ako jednoznačný cenzorský inštitút, a to je programová rada,“ dodal s tým, že aj jej členovia budú zástupcovia koalície.

Parák kritizuje aj skrátenie pripomienkovania k novele na deväť dní. Avizoval, že pripravujú hromadnú pripomienku, o ktorej bude ministerstvo kultúry povinné rokovať v rozporovom konaní. Vzhľadom na potrebu zapojenia sa väčšieho počtu osôb SaS apelovala aj na odbornú verejnosť, inštitúcie a organizácie, ktorá sa môžu do procesu zapojiť, aby sa pridali.

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka na utorkovej tlačovej konferencii oznámil, že opozícia využije všetky možné nástroje, sa proti týmto zmenám postaviť.

„To, čo vláda predstavila, je neskrývaná ambícia vytvoriť propagandistické médium, ktoré bude servilne pomáhať vláde a ktoré bude pretláčať proruské naratívy,“ uviedol Šimečka. Je presvedčený, že vláda postupuje podľa maďarského scenára, ktorým sa snaží postupne ovládnuť nielen bezpečnostné sily, ale aj médiá. „Je dôležité sa proti tomu postaviť,“ zdôraznil Šimečka s tým, že okrem opozičných aktivít na pôde parlamentu očakáva aj zvýšený tlak občianskej verejnosti. Pripomína, že práve tento politicko-občiansky odpor pomohol zvrátiť zamýšľaný zámer vlády v prípade novelizácie trestného zákona. Avizoval v tejto súvislosti, že v piatok 15. marca sa uskutoční v Bratislave verejný protest.

Poslankyňa Národnej rady SR Zora Jaurová (PS) mieni, že navrhovaný zámer znamená snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS. Upozornila, že kroky nie sú v súlade nielen so základnými demokratickými princípmi, ale aj príslušnými európskymi smernicami, ktoré definujú štandardné rámce pre nezávislé fungovanie médií. Vyzvala preto verejnosť, aby neostala ľahostajná. „Teraz je čas, postaviť sa za RTVS,“ upozornila. Potvrdila tiež, že PS bude iniciovať zvolanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, taktiež i diskusiu o predloženom legislatívnom návrhu aj na pôde EÚ.

Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo v pondelok (11. 3.) do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite