Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší súd vzal advokáta Mareka Paru v roku 2022 do väzby protiprávne

.tasr .slovensko

Na základe sťažnosti Mareka Paru o tom rozhodol Ústavný súd SR, ktorý uznesenie NS zrušil.

Najvyšší súd vzal advokáta Mareka Paru v roku 2022 do väzby protiprávne SITA/Branislav Bibel

najvyšší súd (NS) SR rozhodol v máji 2022 o väzbe pre advokáta Mareka P. protiprávne. Došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. 

K porušeniu práv obvineného advokáta podľa ÚS došlo aj uznesením NS z júna 2022. NS vtedy zamietol sťažnosť Mareka P. proti nevylúčeniu sudcu NS SR Juraja Klimenta z vykonávania úkonov trestného konania v jeho prípade. Aj toto uznesenie senát ÚS na zasadnutí 7. marca zrušil. Sťažovateľovi priznal finančné zadosťučinenie 1000 eur, ako aj náhradu trov konania, ktoré je NS povinný zaplatiť. V súčasnosti je Marek P. aj poradcom predsedu vlády SR. 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala 20. apríla 2022 pre obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Následne 24. apríla ho na základe rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prepustili na slobodu. Proti rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). NS vyhovel jeho sťažnosti a 2. mája poslal Mareka P. do kolúznej väzby. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie. Obvinenie vnímal advokát ako účelové s tým, že išlo podľa neho o osobný spor medzi ním a inou osobou. Z väzby ho prepustili 20. júna 2022 s tým, že vykonaním výsluchu konkrétnych osôb dôvod kolúznej väzby pominul. 

V júli 2023 v prípade NS potvrdil odmietnutie obžaloby na Mareka P. pre zistenie závažných procesných chýb, najmä porušenia práva na obhajobu. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite