Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blanár na stretnutí s Lavrovom: Slovensko je proti vytváraniu železnej opony medzi Ruskom a EÚ

.sita .slovensko

Zdôraznil, že Slovensko jednoznačne odmietlo návrh Emmanuela Macrona a nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

Blanár na stretnutí s Lavrovom: Slovensko je proti vytváraniu železnej opony medzi Ruskom a EÚ SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

slovenská republika je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. Na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku to uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD). Zároveň Lavrova informoval o postoji vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády Slovenskej republiky postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol Blanár. Zároveň zdôraznil, že Slovensko jednoznačne odmietlo návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

Blanár v Turecku rokoval aj s ministrom zahraničných vecí Palestínskeho štátu Rijádom Nadžíbom al-Malkím, pričom vyjadril hlbokú sústrasť nad tragickými dôsledkami incidentu v Pásme Gazy, pri ktorom bolo vo štvrtok usmrtených vyše 100 ľudí a ďalších viac ako 700 bolo zranených. „Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá a je potrebné dohodnúť prímerie a obnoviť mierový proces. S ministrom sme sa rozprávali aj o perspektívach dvojštátneho riešenia, ktoré Slovenská republika podporuje ako jediné udržateľné riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu,“ skonštatoval Banár.

Na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi rokoval Blanár aj so zástupcami Turecka, Moldavska, Kazachstanu a Bosny a Hercegoviny.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite