Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pellegrini rešpektuje rozhodnutie ÚS, prekvapila ho rýchlosť — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .slovensko

Predseda parlametu uviedol, že novelu Trestného zákona už poslali z NR SR na ministerstvo spravodlivosti na zverejnenie.

Pellegrini rešpektuje rozhodnutie ÚS, prekvapila ho rýchlosť — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Milan Illík

predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti pozastavením účinnosti trestných kódexov. Prekvapila ho rýchlosť rozhodnutia i to, že sa verejnosť dozvedela závery z médií a až potom sa vyjadril oficiálne ÚS.

„V normálnej demokracii je štandardné a správne rešpektovať rozhodnutie ÚS,“ uviedol Pellegrini s tým, že má právo svojimi rozhodnutiami pozastaviť účinnosť niektorých častí zákona. Rozhodnutie ÚS podľa vlastných slov zatiaľ nevidel.

Myslí si, že ÚS mohol pri rozhodnutí viac špecifikovať problematické paragrafy a nie „en bloc“ pozastaviť celý článok, ktorý zahŕňa všetky úpravy v Trestnom zákone. Pýta sa, či sa tak pre krátkosť času neublížilo aj dobrým riešeniam. „Najdôležitejší moment nás ešte čaká, keď sa odborníci a ústavní právnici budú pozerať na to zdôvodnenie,“ dodal. 

Šéf parlamentu očakával rokovanie ÚS v „štandardnejších režimoch“. Podľa vlastných slov vníma taktiku z hľadiska dátumu a času rozhodnutia ÚS. Poukázal na lehoty na zverejnenie rozhodnutia v zbierke zákonov.

Zároveň uviedol, že novelu Trestného zákona už poslali z NR SR na ministerstvo spravodlivosti na zverejnenie. Dodal, že rezort má stanovené lehoty pri zverejňovaní zákonov, ktoré musí dodržať. Pripomenul tiež, že nepozastavené časti novely majú nadobudnúť účinnosť od 15. marca. „Neviem, či teraz bude niekto robiť nejaké rošády,“ podotkol.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Peter Pellegrini rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu. Len je trochu prekvapený z tej rýchlosti. Bez tej rýchlosti by však predseda parlamentu nemusel nič rešpektovať a naďalej by zdržiaval všetko, čo sa zdržiavať v jeho kancelárii dá, len aby bola túžba jeho šéfa po amnestiách a premlčaní trestných činov splnená. 

Ten zákon, ktorého niektoré články Ústavný súd pozastavil by totiž platili. Opozícia sa teší a koalícia sa snaží zakryť sklamanie. Iste, o tom, či sú tie zákony protiústavné alebo nie, o tom sa v najbližších dňoch a týždňoch ešte len bude rozhodovať. Robert Fico tvrdí, že hlavný politický cieľ, zrušenie Špeciálnej prokuratúry, je splnený. Nespokojní sú šak mnohí jeho kamaráti, ktorým stále hrozí, že budú čeliť obvineniam a súdom. Predseda vlády sa celkom určite pokúsi nájsť nejakú cestu ako im pomôcť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite