Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kolíková: ÚS sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu

.tasr .slovensko

Ondrej Dostál povedal, že v rozhodnutí nie je ani slovo o tom, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je alebo nie je v súlade s Ústavou SR.

Kolíková: ÚS sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu SITA/Milan Illík

rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR vzbudzuje nádej, že v kritických chvíľach pre demokraciu sa ukazuje ako silná inštitúcia. Vyslal tiež signál, že víťaz nemôže všetko. V reakcii na rozhodnutie ÚS, ktorý pozastavil účinnosť novely Trestného zákona, to uviedla poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). ÚS podľa nej ukázal osobitné nasadenie, ocenila jeho rýchlosť. 

Kolíková priblížila, že rozhodnutie ÚS zamedzilo účinkom časti novely, ktorá sa týkala otvárania Trestného zákona. „Všetkého, čo súviselo s tým, čo chcela vládna koalícia určiť, že má byť trestným činom, tiež stanovenia od buka do buka výšky škody, podľa čoho sa má určovať, čo je trestným činom a jeho závažnosť. Potom skracovanie premlčacích dôb, čomu nikto nerozumel, prečo to vládna koalícia robí,“ uviedla s tým, že koalícia si sama uvedomila, že skracovanie premlčacích dôb bola chyba. 

ÚS tiež podľa Kolíkovej zamedzil tomu, aby minister spravodlivosti otváral spätne dohody o vine a treste tak, ako si to predstavovala vládna koalícia. Zamedzil tiež, aby sa nezákonné dôkazy mohli používať v trestnom konaní v prospech obvinených. „To sú kľúčové veci, ktoré vyplývajú z rozhodnutia Ústavného súdu,“ dodala.

Ústavný súd tiež podľa Kolíkovej vyslal odkaz predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) aj ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD), že je kľúčové, aby orgány spolupracovali a mali konať bezodkladne pri zverejnení zákona. „Keď je zrejmé zo zákona, že je dôležité, aby bol verejne známy 15 dní predtým, ako je účinný, má urobiť všetko pre to, aby bol vyhlásený v Zbierke zákonov, “ priblížila. Je presvedčená, že toto rozhodnutie ÚS bude včas zverejnené v Zbierke zákonov. 

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) povedal, že v rozhodnutí nie je ani slovo o tom, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Kolíková si myslí, že v podaní na ÚS sú výhrady na zrušenie ÚŠP, ktoré by nemali obstáť v teste ústavnosti.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite