Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka: Rozhodnutie ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku

.sita .slovensko

Systém bŕzd a protiváh zafungoval, a to je asi najdôležitejší odkaz všetkým občanom Slovenska, uviedla.

Prezidentka: Rozhodnutie ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku SITA/Milan Illík

rozhodnutie Ústavného súdu SR je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku. Rýchle rozhodnutie o pozastavení účinnosti novely podľa nej svedčí o tom, že zásah do ústavou garantovaných práv občanov touto novelou by mohol byť natoľko závažný, že ústavní sudcovia považovali za dôležité preskúmať ho ešte predtým, akoby novela nadobudla účinnosť.

„Systém bŕzd a protiváh zafungoval, a to je asi najdôležitejší odkaz všetkým občanom Slovenska. Samozrejme, treba pripomenúť, že ide rozhodnutie o pozastavení účinnosti niektorých častí novely, a nie o meritórne rozhodnutie ústavného súdu. Je však dobrou správou pre poškodených trestnou činnosťou, lebo nateraz nebudú negatívne dotknuté ich práva domôcť sa odškodnenia a spravodlivosti,“ povedala prezidentka. Zároveň je to podľa nej aj potrebný odkaz našim zahraničným partnerom, že financie európskych daňových poplatníkov zostávajú na Slovensku primerane chránené. Znamená to však aj náročnú úlohu pre generálneho prokuratúra, aby po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry zabezpečil plynulý prechod prokurátorov a presun spisov na nové pôsobiská bez toho, aby prišlo k prieťahom v konaniach, dodala prezidentka.

Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie podnety prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných poslancov parlamentu ohľadom možnej protiústavnosti koaličnej novely Trestného zákona. Zároveň potvrdil, že pozastavuje účinnosť niektorých častí novely. Tie sa týkajú znižovania trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody a skrátenia premlčacích lehôt. Takisto sa pozastavené časti týkajú navrhovanej kompetencie ministra spravodlivosti zasahovať do schválených dohôd o vine a treste. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry súd nepozastavil.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite