Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico na samite V4: Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .eugen Korda .slovensko

Rusi budú na tej istej hranici a budeme mať akurát o desiatky tisíc viac mŕtvych, povedal premiér.

Fico na samite V4: Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Milan Illík

slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po utorňajšom stretnutí predsedov vlád Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska v rámci samitu Vyšehradskej skupiny v Prahe zdupľoval, že vojna na Ukrajine podľa jeho názoru nemá vojenské riešenie.

„Môžete poslať na Ukrajinu všetky zbrane sveta, veľa peňazí, veľa logistickej pomoci, ale tá vojna nemá vojenské riešenie. A budeme o dva roky tam, kde sme teraz. Rusi budú na tej istej hranici a budeme mať akurát o desiatky tisíc viac mŕtvych,“ povedal Fico.

Líder slovenskej vlády po otázke, či sa neobáva, že by pre svoju čoraz tvrdšiu rétoriku dostal Slovensko do izolácie, poukázal na pondelňajšie stretnutie v Paríži, ktoré zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten tam vyhlásil, že vyslanie západných vojakov na územie Ukrajiny v budúcnosti nie je „vylúčené“. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg však o niekoľko hodín neskôr zdôraznil, že aliancia neplánuje poslať bojové jednotky na Ukrajinu.

„O možnej účasti vojakov na Ukrajine sa (v Paríži) hovorilo na bilaterálnej báze. Tá téma existuje. Bol tam dokonca premiér, ktorý povedal, že majú prijatý zákon, že môžu vstúpiť na územie Ukrajiny,“ skonštatoval Fico a poznamenal, že radikálne odmieta akékoľvek úvahy na túto tému.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Samit V4 potvrdil, že sa nachádza v stave, keď bude stačiť len málo a Havlova idea o trvalej spolupráci štyroch štátov prestane existovať. Aj to je dôsledok vojny, ktorú spustil Vladimir Putin na Ukrajine. Rozdielne názory na príčiny a hlavne riešenia tohoto krvavého konfliktu rozdelili V4 na dve polovice. Na jednej stoja vypočítavý Viktor Orbán so stále agresívnejším Robertom Ficom. Obaja volajú po akomsi nerealizovateľnom mierovom riešení. Ani jeden z nich však nevedel po rokovaní V4 odpovedať na novinárske otázky, ako konkrétne si takéto mierové riešenie predstavujú. 

Na druhej strane stoja predsedovia vlád Poľska a Českej republiky s úplne opačným názorom na spôsob riešenia tohto krvavého konfliktu. Našťastie sa zatiaľ nenaplnili predpovede, že Česko a Poľsko ukončia tento spoločný projekt. Je však jasné, že s pribúdajúcim časom a zväčšujúcou sa Orbánovou a Ficovou podporou Putinových agresívnych cieľov sa to skôr či neskôr môže stať. Pohár trpezlivosti tej druhej strany je totiž naplnený až po okraj.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite