Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci EP sa zaujímali, či kroky slovenskej vlády nepoškodia finančné záujmy Únie

.tasr .slovensko

Eurokomisia pozastavila hodnotenie štvrtej platby z Plánu obnovy v hodnote okolo 800 miliónov eur. Čaká na podklady od slovenskej vlády.

Poslanci EP sa zaujímali, či kroky slovenskej vlády nepoškodia finančné záujmy Únie sita/AP Photo/Jean-Francois Badias

poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT) vo štvrtok popoludní diskutovali s predstaviteľmi Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku a ochrane prostriedkov EÚ. Ana Gallegová z Európskej komisie (EK) uviedla, že exekutíva Únie vedie dialóg so slovenskou stranou a snaží sa zabrániť situácii, ktorá by viedla k zastaveniu finančných tokov. Informuje o tom spravodajca TASR.

Zo 14 slovenských europoslancov sú členmi výboru CONT traja: Jozef Mihál (nezávislý/RE), Monika Beňová (Smer-SD/nezaradená) a Michal Wiezik (PS/RE). Na diskusii sa zúčastnili aj europoslanci Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP) a Robert Hajšel (Smer-SD/nezaradený).

Slova sa počas vyše hodinového podujatia ujali europoslanci z viacerých politických frakcií a členských krajín EÚ, ktorí poukázali, že EP koná v rámci mechanizmu podmienenosti čerpania eurofondov a že poslanci chcú zistiť súčasnú pozíciu eurokomisie voči legislatívnym zmenám zavádzaným vládou Roberta Fica a chcú vedieť, do akej miery by mohla EK zakročiť voči Slovensku.

Diskusiu moderovala šéfka výboru CONT Monika Hohlmeierová, ktorá sa Komisie tiež pýtala, čo presne od Slovenska žiada a dokedy a ako môže zabezpečiť, aby Slovensko neprišlo ani o jedno euro.

Tím eurokomisie viedla Ana Gallegová, šéfka Generálneho riaditeľstva EK pre spravodlivosť a spotrebiteľov (JUST). Spolu so svojimi kolegyňami uviedla, že exekutíva EÚ naďalej pozorne sleduje všetky kroky slovenských úradov s cieľom uistiť sa, že nebudú ohrozené finančné záujmy Únie.

Gallegová potvrdila, že EK pozastavila hodnotenie štvrtej platby z Plánu obnovy v hodnote okolo 800 miliónov eur, pretože čaká na požadované argumenty a podklady. Uviedla, že zástupcovia EK navštívili Slovensko, sú v kontakte s vládou a berú veľmi vážne dialóg o súčasnej situácii. Vyjadrila nádej, že vnímané riziká sa nestanú realitou a že zmeny zákonov budú v súlade s právom EÚ.

Komisia pri každých legislatívnych zmenách preveruje, či neboli ohrozené aj míľniky z predošlých platieb, čo by znamenalo vrátenie časti použitých peňazí. V závislosti od miery ohrozenia míľnikov môže ísť o pozastavenie od piatich do sto percent platieb cez Plán obnovy.        

Podľa Gallegovej každý členský štát musí preukázať, že má efektívny vnútorný spôsob auditu a kontrol, ktorý zabráni nesprávnemu využitiu európskych zdrojov, a preto pozorne sleduje napríklad oslabenie antikorupčného zákona.

„Budeme robiť všetko pre to, aby nedošlo k negatívnej situácii. A ak k tomu dôjde, nebudeme váhať použiť všetky mechanizmy a nástroje, aby sme túto situáciu napravili,“ odkázala Gallegová.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite