Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS pripravilo na ÚS podnet na preskúmanie novely Trestného zákona

.tasr .slovensko

Šimečka považuje za absurdné, že vládna koalícia žiada prezidentku, aby novelu vetovala.

PS pripravilo na ÚS podnet na preskúmanie novely Trestného zákona SITA/Jana Birošová

opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) pripravilo na Ústavný súd (ÚS) SR podnet na preskúmanie novely Trestného zákona. Žiada rovnako ako prezidentka Zuzana Čaputová pozastavenie jej účinnosti. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia PS.

Novela nemôže podľa podpredsedu parlamentu Michala Šimečku vstúpiť do účinnosti ani na jediný deň, inak napácha nezvratné škody pre spoločnosť. Hnutie má k dispozícií potrebných 30 poslancov na podanie podnetu. Opozičné podanie podnetu má zmysel práve preto, lebo budúci prezident bude mať možnosť aktuálne prezidentkine podanie stiahnuť. Takto zabezpečíme, že Ústavný súd o novele rozhodne, nech sa budúcim prezidentom stane ktokoľvek, vysvetlil Šimečka. PS zároveň ponúka ďalším opozičným stranám možnosť pridať sa k ich podnetu.

Šimečka považuje za absurdné, že vládna koalícia žiada prezidentku, aby novelu vetovala. „Otvorene potvrdzujú, že schválili zlý zákon len preto, aby zaručili beztrestnosť sebe a svojim ľuďom. Nezáleží im na Slovensku,“ podotkol s tým, že ÚS ako jediný môže rozhodnúť o ústavnosti novely a o procese jej schvaľovania.

V slovenskej histórii podľa podpredsedníčky PS a poslankyne Lucie Plavákovej neexistoval zákon, pri ktorom by dôvody na pozastavenie jeho účinnosti boli také naliehavé a vypuklé, ako sú v prípade Trestného zákona. Poukázala na to, že dosahy na odhaľovanie a stíhanie trestných činov budú nezvratné a budú mať aj retroaktívne účinky. 

Novela, ktorú schválili poslanci parlamentu, počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezidentka v minulý týždeň informovala, že podá novelu Trestného zákona na ÚS. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým súd nerozhodne.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite