Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Danka podpora KDH pre prezidentského kandidáta Korčoka šokovala, Majerský stojí za rozhodnutím hnutia – čo to znamená?

.tasr .eugen Korda .slovensko

Šéf KDH označil Korčoka za umierneného konzervatívca a zastáva názor, že bude chrániť právny štát. Poslanci sa stretli v diskusnej relácii V politike televízie TA3.

Danka podpora KDH pre prezidentského kandidáta Korčoka šokovala, Majerský stojí za rozhodnutím hnutia – čo to znamená? SITA/Milan Illík

predsedu SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka mrzí, že nepresvedčil premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby šiel kandidovať na prezidenta. Bol by podľa neho najlepšou hlavou štátu. Taktiež je pre neho dôležité, aby vláda vydržala nie štyri, ale osem rokov. Do eurovolieb by chcel spojiť národné sily. Danko to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3. 

Predseda opozičného KDH Milan Majerský dostal od Danka v relácii viackrát ponuku na vstup do koalície. „Pripadá mi to ako pytačky,“ poznamenal šéf hnutia. Danko si myslí, že štyrom by sa im vládlo lepšie. Ťažko sa mu tiež pozerá na opozičnú spoluprácu KDH s Progresívnym Slovenskom.

Majerský vysvetlil, že v predvolebnej kampani si KDH nastavilo červené čiary, medzi ktoré patrilo aj rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Vládna koalícia, ktorá prišla, prvé čo urobila, bolo rušenie ÚŠP a hanebná novela Trestného zákona. Toto je pre nás červená čiara, ktorá je neprekonateľná a ak toto bude, my sa nemôžeme ani rozprávať s týmito ľuďmi o tom, aby sme s nimi sedeli vo vláde,“ povedal Majerský.

Poukázal tiež na to, že iba on nerozhoduje o tom, či KDH bude alebo nebude vo vláde. „My sme asi jedinou politickou stranou, ktorá rozhoduje zdola. Členskú základňu si veľmi vážim,“ poznamenal Majerský. 

Ivan Korčok by bol podľa Danka slabým prezidentom. KDH skritizoval za to, že mu vyjadrilo vo voľbách podporu. „Korčok z tých možných kandidátov, ktorí sú a majú reálnu šancu byť prezidentom, sa asi najviac približoval obrazu a ideám KDH, a preto mu dalo podporu,“ vysvetlil Majerský. 

Šéf SNS má zároveň obavy o koalíciu v prípade, že sa predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) stane prezidentom. „Nevedia to v Hlase definovať. Nevedia nám povedať, ako to bude fungovať,“ podotkol. Danko poukázal na to, že Pellegrini môže mať ako prezident silnejšiu pozíciu a môže zatlačiť Fica do kúta. 

komentár Eugena Kordu

Andrej Danko musel pravdepodobne pri svojej semaforovej nehode utrpieť šok. Inak sa totiž nedá vysvetliť jeho ponuka Milanovi Majerskému, aby KDH v podstate spáchalo rituálnu samovraždu a vstúpilo do koalície so Smerom, Hlasom a SNS. Kresťanskí demokrati a aj ich voliči vidia, kto a ako tu vládne a kam smeruje Slovensko pod vedením bývalých komunistov, populistov a fašistov. Tušia, ako sa to nakoniec skončí. Skôr či neskôr sa toto mafiánske zoskupenie strán rozpadne a kresťanskí demokrati dobre vedia, že spojenie s touto vládnou garnitúrou by znamenalo koniec ich úsilia stať sa na politickej mape Slovenska (aj EÚ) rešpektovanou politickou silou. Ich podpora prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi je nielen dobrá, ale z ich pohľadu aj racionálna – presne tak, ako je ich rozhodnutie nespolčiť sa s vládnymi stranami nielen dobré, ale i racionálne.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite