Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd - čo to znamená?

.tasr .eugen Korda .slovensko

Zuzana Čaputová to oznámila na dnešnej tlačovej konferencii.

Prezidentka podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd - čo to znamená? SITA/Milan Illík

prezidentka SR Zuzana Čaputová podá novelu Trestného zákona na Ústavný súd (ÚS) SR. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým ÚS nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatnila. Informovala o tom v piatok v Prezidentskom paláci.

„Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň,“ ozrejmila hlava štátu. 

Zákon podpísala v piatok, na začiatku budúceho týždňa chystá podanie na ústavný súd. „Je to z dôvodu, aby som vytvorila časový priestor na zverejnenie v Zbierke zákonov,“ vysvetlila. Podnet na ÚS však podá i v prípade, ak by vláda otáľala so zverejnením zákona v zbierke. Je presvedčená, že ÚS sa i tak bude môcť jej podaním zaoberať.

Nevyužitie práva veta vysvetlila postojom koalície, ktorá podľa nej opakovane preukázala stotožnenie sa s prijatým znením novely. „Nemám žiadny dôvod sa domnievať, žeby sa koalícia zaoberala mojimi pripomienkami, nad rámec jednej jedinej, a tou sú premlčacie lehoty. Tie však môže koalícia zmeniť aj bez môjho veta,“ upozornila hlava štátu. Poukázala tiež na to, že v prípade vetovania zákona by poslanci mohli o novele definitívne rozhodnúť tesne pred začiatkom navrhovanej účinnosti. „Neostal by tak priestor na posúdenie právnej normy ústavným súdom,“ dodala.

komentár Eugena Kordu:

Prezidentka Zuzana Čaputová svojím podpisom pod tento nehorázny a podľa mnohých ústavných právnikov aj protiústavný zákon z dielne koalície Smeru, Hlasu a SNS spravila jedno zo svojich najdôležitejších rozhodnutí počas svojho funkčného obdobia. Zákon teraz poputuje na Ústavný súd a bude na ňom, aby sa vysporiadal s jej argumentami. V prípade, že jeho účinnosť pozastaví, vytvorí tak primeraný čas na kvalifikované posúdenie  dopadov zákona na náš trestný systém a jeho možnú protiústavnosť. Ale nielen to. Robert Fico sa do poslednej chvíle snažil, aby sa tejto situácii za každú cenu vyhol. Takýto krok Ústavného súdu by znamenal jeho obrovskú prehru i prehru celej vládnej koalície. Ústavný súd tak bude v najbližších dňoch rozhodovať nielen o tom, či nám v reakcii na tento zákon Európska komisia pozastaví vyplácanie miliárd eur, ale aj o tom, či sa Robertovi Ficovi podarí zastaviť trestné stíhania, ktoré hrozia jemu a skupine „našich“ ľudí, ohroziť tak právny štát a zničiť jeho demokratiské inštitúcie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite