Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimovládne organizácie vyzývajú k podpisu petície za stiahnutie novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

.redakcia .slovensko

Dokopy 28 iniciatív a mimovládnych organizácií chce, aby MŽP SR stiahlo novelu. Petíciu je možné podpísať do 14. 2. 2024.

Mimovládne organizácie vyzývajú k podpisu petície za stiahnutie novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie SITA/Milan Illík

novela, ktorá ak prejde, tak sa ani nemusíte včas dozvedieť, že developer vám za domom postaví napríklad veternú elektráreň. 

Spolu 28 mimovládnych organizácií, ktoré riešia ochranu životného prostredia, žiada v hromadnej pripomienke stiahnutie škodlivej novely zákona o EIA, ktorá ak prejde, vylúči verejnosť z dôležitých častí procesu posudzovania vplyvov na ŽP, kedy je ešte možné rozhodnúť a ovplyvniť, ako problematické projekty budú vyzerať. 

Hrozí, že budú prechádzať škodlivé projekty v chránených územiach, verejnosť nebude môcť včas ovplyvniť, napríklad ak sa v ich blízkosti bude plánovať fabrika, ktorú budú považovať za neprijateľnú.

Maximálne množstvo podpisov je nutné vyzbierať do zajtra – 14. 2. do 22:00. 

Ide o jeden z najdôležitejších predpisov, ktorý umožňuje občanom ovplyvniť negatívne projekty ohrozujúce životné prostredie, zdravie a prírodu.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že mení zákon pre zjednodušenie administratívy a urýchlenie výstavby. V skutočnosti však berú ľuďom možnosť dostať sa k informáciám aj zapojiť sa do ochrany prírody aj životného prostredia. 

  • Zmena zákona spolu s ďalšími novelami zákonov, ako je kontroverzný zákon o strategických investíciách, bez vzájomnej súvislosti a harmónie, vytvára nestabilné prostredie. Budú sa musieť znovu meniť kvôli ďalším zákonodarným opatreniam, čo ohrozuje stabilitu pre občanov aj investorov.
  • Úplne odstraňuje účasť verejnosti, a odborníkov v tzv. zisťovacom konaní. To je tá dôležitá časť procesu, v ktorej sa skúma, či a čo je potrebné detailnejšie posúdiť kvôli vplyvom na zdravie ľudí a životné prostredie. 
  • Verejnosť tak nebude mať neskôr prakticky žiadnu možnosť skontrolovať dodržiavanie podmienok a zapojiť sa do povoľovacieho konania, a to ani v prípade veľkých stavieb s výrazným vplyvom na životné prostredie. 
  • Zákon neberie do úvahy samosprávy, ktoré síce nebudú priamo stavať, ale budú priamo ovplyvnené škodlivými vplyvmi. Tým sa občania týchto obcí stávajú bezmocnými voči negatívnym dôsledkom. Bude vám do okien fúkať dym z novej spaľovne, ktorá stojí za hranicou vašej obce? Máte smolu.
  • Ruší povinnosť obce informovať občanov o projektoch vo viacerých dôležitých etapách procesu.
  • Nové pravidlá zvyšujú prahové hodnoty pre posudzovanie niektorých projektov, ako malé vodné elektrárne, športoviská či golfové ihriská. To môže viesť k tomu, že prakticky všetky malé vodné elektrárne budú podliehať iba zisťovaciemu konaniu, bez možnosti zapojenia verejnosti.

O hromadnej pripomienke informovala statusom facebooková stránka Záchrana chránených zvierat.

hromadnú pripomienku k novele EIA podporuje celkom 28 odborných organizácií a iniciatív:

VIA IURIS, WWF Slovensko, Klimatická koalícia, Združenie Slatinka, Znepokojené matky, Greenpeace Slovensko, Priatelia Zeme-CEPA, Lesoochranárske zoskupenie VLK, Chceme zdravú krajinu, CEEV Živica, OZ Nádej pre Sad Janka Kráľa, Cyklokoalícia, Prales, o.z., Inštitút pre ochranu prírody, PDCS, o.z., Priatelia Zeme - SPZ, OZ Pestrec, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Iniciatíva My sme les, o.z. SOSNA, Klíma ťa Potrebuje, Nadácia Aevis, ZO SZOPK Košice 2013, Klub Strážov, o.z. SaUvedom, o.z. Triblavina, Centrum environmentálnych aktivít, Iniciatíva Bratislava otvorene

Petíciu môžete podpísať na tomto odkaze.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite