Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Prahe sa uskutoční parlamentný summit V4, prizvaná je aj Ukrajina

.tasr .slovensko

Jednou z priorít stretnutia bude aj pomoc Ukrajine.

V Prahe sa uskutoční parlamentný summit V4, prizvaná je aj Ukrajina sita/AP Photo/Petr David Josek

v Prahe sa na konci februára uskutoční samit predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Formát stretnutia bude rozšírený aj o Ukrajinu, čo sa odrazí v hlavných témach rokovania. Spravodajkyni TASR to potvrdil hovorca predsedníčky Poslaneckej snemovne českého parlamentu Martin Churavý. Slovensko bude zastupovať predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Parlamentní lídri sa v českom hlavnom meste stretnú 29. februára. Osobnú účasť Česku zatiaľ podľa Churavého potvrdili predstavitelia všetkých členských krajín V4 aj Ukrajiny.

„Formát bude rozšírený o predsedu ukrajinského zákonodarného zboru. S tým bude súvisieť aj tematické zameranie spoločného rokovania. To sa bude venovať situácii na Ukrajine v spojitosti s multilaterálnou medziparlamentnou spoluprácou,“ spresnil obsah summitu Churavý. Dodal, že politici budú rokovať aj o ďalších aktuálnych témach v rámci spolupráce medzi parlamentmi.

Naposledy sa predsedovia zákonodarných zborov krajín V4 stretli vlani vo februári na Slovensku, ktoré vtedy skupine predsedalo. Štafetu po ňom vlani v júli na rok prevzalo Česko. Jednou z troch hlavných priorít, ktoré si ČR v rámci predsedníctva stanovila, je pomoc Ukrajine a jej občanom – napríklad pri prijímaní utečencov, ich vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti či justičnej alebo humanitárnej pomoci. Ďalšími sú medziľudské vzťahy a biznis.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite