Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet kandidátov na prezidenta klesol na 10, Róbert Švec kandidovať nemôže

.tasr .slovensko

Podľa medializovaných informácií Róbert Švec, predseda Slovenského hnutia obrody, nemal dosť podpisov.

Počet kandidátov na prezidenta klesol na 10, Róbert Švec kandidovať nemôže SITA/Jana Birošová

podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga podpísal rozhodnutie, ktorým nebol prijatý návrh na kandidáta na prezidenta SR Róberta Šveca. Ten svoj návrh do voľby prezidenta SR doručil do Národnej rady SR 30. januára, a to vo forme petície, ktorá podľa zákonných ustanovení musí obsahovať podpisy od aspoň 15 000 občanov SR s právom voliť do Národnej rady SR.

Kancelária Národnej rady SR informovala, že komisia zriadená z rozhodnutia vedúceho Kancelárie NR SR po preskúmaní návrhu zistila, že doručený návrh nesplnil zákonom stanovené náležitosti, a preto odporučila neprijať návrh Róberta Šveca do voľby prezidenta SR. V prípade jeho nesúhlasu s týmto rozhodnutím sa môže obrátiť na súd, s ktorým bude NR SR plne spolupracovať a poskytne mu všetky príslušné dokumenty. Kandidát na prezidenta potrebuje na kandidatúru podľa ústavy minimálne 15 podpisov od poslancov parlamentu, alebo prinajmenšom 15-tisíc podpisov od občanov. 

Záujem uchádzať sa vo voľbách o post hlavy štátu malo pôvodne jednásť kandidátov, po neprijatí kandidatúry Róberta Šveca ich zostalo desať. Sú nimi Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Igor Matovič, Štefan Harabin, Ján Kubiš, Andrej Danko, Patrik Dubovský, Kriszstian Forró, Marian Kotleba a Milan Náhlik.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite