Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia podala ústavnú sťažnosť v súvislosti s novelou Trestného zákona

.tasr .slovensko

Ústavnú sťažnosť podporili všetky opozičné strany.

Opozícia podala ústavnú sťažnosť v súvislosti s novelou Trestného zákona SITA/Milan Illík

opozícia podala ústavnú sťažnosť v súvislosti s novelou Trestného zákona. Namieta skrátené legislatívne konanie či skrátenie času na diskusiu. Navrhuje zrušiť všetky doterajšie uznesenia Národnej rady SR, ktoré sa týkajú postupu pri schvaľovaní navrhovanej legislatívy. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovala poslankyňa Mária Kolíková (SaS) spolu s ďalšími opozičnými poslancami.

Kolíková priblížila, že ústavnú sťažnosť podporili všetky opozičné strany a podpísalo sa pod ňu 49 poslancov. „Tu neexistuje žiadna spoločenská zhoda na rušení Úradu špeciálnej prokuratúry a na takejto novej trestnej politike,“ podotkla.

Poslankyňa Zuzana Števulová (PS) kritizovala okrem iného aj priebeh ústavnoprávneho parlamentného výboru ku skrátenému legislatívnemu konaniu. „O zásadných zmenách sa bavíme v ultrakrátkom konaní,“ zdôraznila. V prípade schválenia novely Trestného zákona avizuje podanie ďalšej ústavnej sťažnosti.

Poslancovi Mariánovi Čaučíkovi (KDH) chýba vecná diskusia, či už v pléne Národnej rady SR, alebo v parlamentných výboroch. Hovorí o znásilňovaní legislatívneho procesu. „Celý proces vnímame ako hrubé porušenie princípov demokratickej diskusie a tvorby práva,“ povedal.

Hnutie Slovensko poukazuje na neprimerané obmedzenie rozpravy. Diskusia v pléne Národnej rady SR je podľa predsedu poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michala Šipoša nevyhnutná na to, aby mohli byť prijímané kvalitné zákony. Vyjadril ochotu pripojiť sa k ústavnej sťažnosti aj po prípadnom schválení zmien v trestnej politike.

Vládna novela Trestného zákona je aktuálne v druhom čítaní, poslanci sa jej venujú v skrátenom legislatívnom konaní. Diskusiu v prvom čítaní skrátili na 20 hodín, v druhom čítaní má trvať maximálne 62 hodín. Po prerokovaní novely by o nej mali poslanci aj definitívne rozhodnúť. 

Návrh ráta s úpravami trestných sadzieb a premlčacích lehôt aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Menia sa aj hranice škody. Opoziční poslanci novelu kritizujú. Považujú ju za škodlivú a predložili desiatky pozmeňujúcich návrhov. Zmeny prišli aj z dielne koalície, ktorá na dôvodnosti novely trvá. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite