Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stabilné kontroly na česko-slovenských hraniciach končia, budú len náhodné

.tasr .slovensko

V stredu o tom rozhodla česká vláda.

Stabilné kontroly na česko-slovenských hraniciach končia, budú len náhodné SITA/AP Photo/Petr David Josek

režim na česko-slovenských hraniciach sa zmení. Aktuálna podoba kontrol končí, odteraz budú už len náhodné. Minister vnútra Vít Rakušan argumentoval nízkym počtom zadržaných a tiež vysokými nákladmi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Kontroly v tejto podobe sa končia, avšak budú pokračovať náhodné kontroly,“ povedal po rokovaní českej vlády jej predseda Petr Fiala. Opatrenie sa tak skončí 2. februára.

O možnosti, aby sa kontroly ďalej nepredlžovali, hovoril v Českom rozhlase pred začiatkom rokovania aj minister vnútra. Avizoval, že okrem nízkeho počtu zadržaných nelegálnych migrantov bude pred ministrami argumentovať aj vysokými nákladmi na toto opatrenie. Len za január to podľa neho bolo viac než 30 miliónov korún (1,2 milióna eur).

Podľa policajného prezidenta Martina Vondráška je na jednej zmene aktuálne nasadených 88 policajtov a k dispozícii je ďalších 21 príslušníkov Colnej správy. Zo začiatku na jednej zmene slúžilo viac než 140 policajtov.

Česká vláda rozhodla o zavedení dočasných kontrol na celej dĺžke hranice so Slovenskom vlani 4. októbra pôvodne na desať dní. Podľa Fialu išlo o reakciu na pripravované kroky Poľska a Rakúska. Kontroly potom štyrikrát predĺžila.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite