Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia kritizuje skrátenie diskusie k Trestnému zákonu, obráti sa na ÚS

.tasr .slovensko

Poslanci z PS, SaS a KDH na spoločnej tlačovej konferencii hovorili o porušovaní práv poslancov.

Opozícia kritizuje skrátenie diskusie k Trestnému zákonu, obráti sa na ÚS SITA/Milan Illík

vládna koalícia umlčala opozíciu, potrebuje aspoň jeden deň účinnosti novely Trestného zákona, aby oslobodila „svojich ľudí“. Vyhlásili to predstavitelia PS, KDH a SaS na tlačovej konferencii po tom, ako poslanci z vládnej koalície odsúhlasili skrátenie diskusie v prvom čítaní. Pre novelu sa plánuje opozícia obrátiť aj na Ústavný súd (ÚS) SR.

„Umlčali opozíciu, usekli diskusiu ,na hulváta'. Podľa mňa aj vedia, že s tým ÚS nikdy nebude súhlasiť, že to bude problém, ale akoby im to už bolo všetko jedno,“ skonštatoval predseda PS Michal Šimečka na margo postupu koalície. Vidí za tým zámer čo najskôr prijať novelu, aby zmeny platili aspoň jeden deň a vláda mohla dať slobodu svojim nominantom čeliacim obvineniam a stíhaniam. Spôsob rokovania a procesy v parlamente sú podľa neho mimo rámca bežného právneho štátu a demokratických procesov. „Je to nesmierne nebezpečné,“ upozornil.

Predseda KDH Milan Majerský doplnil, že opoziční poslanci diskutovali niekoľko dní o návrhu na skrátené legislatívne konanie vecne, odborne a slušne. Rovnako kritizoval skrátenie diskusie k novele v prvom čítaní. Obdobne situáciu vníma aj líder SaS Richard Sulík. Novelizáciu označil za obrovskú amnestiu. „Stačí, že novela bude platiť jeden deň a už sa to nebude dať nikdy viac vrátiť,“ upozornil. Avizoval, že pre podozrenia z porušenia práv poslancov sa obrátia na ÚS.

Mária Kolíková (SaS) priblížila, že na ÚS sa plánujú obrátiť v súvislosti s porušením práva poslancov na účasť na správe veci. Zdôraznila, že poslanci zastupujú občanov a koalícia z nich urobila len pozorovateľov. „Som presvedčená, že právo poslancov zakotvené v ústave bolo hrubo porušené a ako poslanci máme právo obrátiť sa na ÚS,“ uviedla s tým, že bude žiadať aj zabezpečenie odkladu vykonateľnosti rozhodnutia parlamentu o skrátenom legislatívnom konaní. Ak by ÚS vyhovel, fakticky by to podľa jej slov znamenalo, že by sa ďalej nemalo pokračovať v diskusii ani v ďalších čítaniach.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite