Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci budú o novele Trestného zákona rokovať v zrýchlenom režime

.tasr .slovensko

Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr.

Poslanci budú o novele Trestného zákona rokovať v zrýchlenom režime SITA/Milan Illík Prezidentka Zuzana Čaputová počas vystúpenia v pléne NR SR v súvislosti s predloženými zmenami v oblasti trestného práva. Bratislava, 18. január 2024

poslanci Národnej rady (NR) SR budú o novele Trestného zákona rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. O návrhu na skrátené konanie diskutovali od 8. januára. Do debaty sa hlásila najmä opozícia. 

Návrh novely takisto rozširuje možnosti individualizácie trestu s ambíciou zlepšiť podmienky pre ukladanie primeraných trestov súdmi v jednotlivých prípadoch, „najmä s prihliadnutím na okolnosti spáchaného trestného činu, osobu a pomery páchateľa, a to najmä zavedením dostatočného rozsahu dolnej a hornej hranice sadzieb trestu odňatia slobody a posilnením možnosti ukladania alternatívnych trestov“.

Viac sa majú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho prostredia. Návrh tiež zmierňuje neprimerane prísne sankcie pri niektorých druhoch trestných činov s ohľadom na spoločenskú nebezpečnosť jednotlivých trestných činov, konkrétny chránený záujem a jeho význam.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite