Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obžalovaného Mariána Magáta uznali za vinného z extrémizmu

.tasr .slovensko

rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný. Procesné strany sa môžu odvolať.

Obžalovaného Mariána Magáta uznali za vinného z extrémizmu pexels.com

samosudca v súčasnosti číta skutky, za ktoré Mariána M. uznal za vinného. Výrok o treste bude známy až po ich prečítaní.

„V tomto štádiu konania rozsudok hodnotiť nebudem, budem ho hodnotiť po jeho komplexnom vyhlásení,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

„Klient vníma celú túto kauzu ako politicky motivovaný a exponovaný proces. Absolútne sa nestotožňuje či už s podanou obžalobou alebo už teraz aj s čiastočne vyhláseným rozsudkom,“ povedal obhajca obžalovaného Martin Masný. Avizuje podanie odvolania.

Príspevky spochybňujúce holokaust zverejňoval Marián M. vo svojich statusoch na sociálnych sieťach, vo videách i v knihe. Spochybňoval aj počet židovských obetí počas druhej svetovej vojny.

Mariána M. zadržali v januári 2022 pre podozrenie zo spáchania viacerých skutkov. Okrem iného ide podľa prokuratúry o založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, výrobu extrémistického materiálu či popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Trestných činov sa mal Marián M. dopustiť v rokoch 2017 až 2021.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite