Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS s PS podajú návrh na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej

.tasr .slovensko

SaS hovorí o homofóbnych a diskriminačných vyjadreniach ministerky, ktoré popierajú práva občanov.

SaS s PS podajú návrh na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej SITA/Milan Illík

saS spolu s PS podajú návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Žiadajú jej odchod z funkcie. Informovali o tom predstavitelia SaS na tlačovej konferencii s tým, že zbierajú podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Podľa strany ministerka neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi.

„Sme presvedčení, že umenie je základom demokratickej spoločnosti,“ vyhlásila Mária Kolíková (SaS) a pripomenula, že okrem študentov vďačíme aj umelcom za zmeny v roku 1989. Kolíková podčiarkla význam slobody prejavu v umení v rámci demokracie. Aj kultúra podľa nej upozorňuje na hodnotové súboje v spoločnosti. Pripomenula aj petíciu za odchod Šimkovičovej z funkcie, ktorú podpísalo už viac ako 150.000 ľudí.

SaS hovorí aj o homofóbnych a diskriminačných vyjadreniach ministerky, ktoré popierajú práva občanov a tiež inkluzívnu úlohu kultúry v spoločnosti. Strana upozornila aj na legislatívne zmeny a návrhy, ktoré sa týkajú rôznych fondov v oblasti kultúry, ale aj na zmeny vo financovaní RTVS. SaS za tým vidí snahu o politické ovládnutie inštitúcií v kultúre. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite