Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka: Silnú občiansku spoločnosť potrebuje každá demokracia

.tasr .slovensko

Zuzana Čaputová to uviedla pri stretnutí so zástupcami viac ako 50 mimovládnych organizácii z rôznych sfér.

Prezidentka: Silnú občiansku spoločnosť potrebuje každá demokracia SITA/Milan Illík

silnú občiansku spoločnosť s fungujúcimi mimovládnymi organizáciami potrebuje každá demokracia, vrátane tej slovenskej. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v utorkovom príhovore pri príležitosti tradičného novoročného prijatia predstaviteľov občianskej spoločnosti. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia viac ako 50 mimovládnych organizácii z rôznych sfér spoločenského života.

To, čomu občianska spoločnosť na Slovensku čelí, má podľa prezidentky ďaleko od akejkoľvek vecnej kritiky. „Sústavným šírením nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení o občianskej spoločnosti ich pôvodcovia dosiahli nárast spoločenskej nedôvery a nevraživosti. To má dosah na ľudí v konkrétnych organizáciách aj na celý sektor. Nenechajte sa preto, prosím, rozdeliť,“ vyzvala. Pripomenula, že občianska spoločnosť často dopĺňa rolu štátu, prípadne nahrádza absenciu štátnych riešení. Mrzí ju, koľko energie musia mimovládky venovať obrane pred politicky motivovanými útokmi.

„Väčšina obyvateľov Slovenska bude aj tento rok v kontakte s nejakou organizáciou občianskej spoločnosti, aj keď si to možno hneď neuvedomia,“ skonštatovala. Môže ísť o klientov neštátnych zariadení sociálnych služieb, ľudí, ktorým pomáha charita, návštevníkov nezávislých kultúrnych alebo športových podujatí, načrtla. „V každej oblasti spoločenského diania na Slovensku by sme našli aktívne združenie, nadáciu, neziskovú organizáciu či neformálnu skupinu angažovaných ľudí,“ dodala.

Predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel Dávid Zajac verí, že tradícia novoročných prijatí bude pokračovať. „Našou službou spoločnosti sme solidárni, a preto v nej sme ušľachtilí. Solidarita je však aj princíp, ktorý nás aktívnych ľudí navzájom spája a posilňuje. Pomáha nám prekonať aj ťažké obdobia, a preto sme stále tu,“ vyhlásil. Upozornil, že ľudia z mimovládnych organizácií odovzdávajú druhým svoj čas, rozum, talent, skúsenosti aj svoje osobné pohodlie. Pripomenul pomoc chudobným, chorým, opusteným, ale dávajú aj spätnú väzbu verejným funkcionárom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite