Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Centrála Transparency International je vážne znepokojená ohrozením právneho štátu na Slovensku​

.redakcia .slovensko

Vyjadrenie Transparency International si môžete prečítať v celom znení.

Centrála Transparency International je vážne znepokojená ohrozením právneho štátu na Slovensku​ SITA/Milan Illík

transparency International je vážne znepokojená najnovším vývojom, ktorý podkopáva právny štát na Slovensku. Vyzývame vládu, aby sa zdržala účelových zmien a vrátila sa k štandardným legislatívnym postupom, vrátane riadnych konzultácií s verejnosťou a odborníkmi.

Po parlamentných voľbách na jeseň 2023 vláda Slovenskej republiky urýchlene iniciovala viaceré zmeny aj cez zrýchlené legislatívne konanie. Zmeny sa týkajú novelizácie trestného zákona a plánovaného rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, personálnych zmien v Súdnej rade a polícii aj znižovania ochrany oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Vážne znepokojenie vyvolávajú najmä navrhované zmeny trestného zákona, vrátane skracovania premlčacích lehôt pre trestné činy.  Schválenie novely povedie k zníženiu trestov za korupciu a obmedzeniu priestoru pre vyšetrovanie páchateľov v prebiehajúcich kauzách.

Zásady právneho štátu ohrozujú aj rozsiahle personálne zmeny na kľúčových pozíciách vo verejnej správe pri úplnej absencii transparentných výberových konaní.

Prístup vlády už od jej nástupu zahŕňa aj útoky na nezávislé kontrolné a regulačné inštitúcie, vyšetrovacie orgány a predstaviteľov občianskej spoločnosti a médií.  Zatiaľ čo je pozornosť verejnosti sústredená predovšetkým na diskusiu o trestnej politike, vláda avizuje kontroverzné zmeny aj v ďalších kľúčových oblastiach, vrátane obmedzenia transparentnosti verejného obstarávania, ovládnutia verejnoprávnych médií či rušenia špecializovaných útvarov polície bojujúcich proti závažnej kriminalite a korupcii.

françois Valerian, predseda globálnej Správnej rady Transparency International, povedal: „Poslaním demokratickej vlády je presadzovať právny štát a brániť obete korupcie, nie uľahčovať život páchateľom prostredníctvom zrýchlených legislatívnych postupov. Transparency International vyzýva politikov na Slovensku, aby prestali podkopávať právny štát a vrátili sa k štandardným demokratickým procesom prijímania legislatívy s účasťou verejnosti.“

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite