Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskí europoslanci reagujú na uznesenie EP ohľadom maďarskej vlády

.tasr .slovensko

Martin Hojsík z PS hovorí, že Orbán blokuje poskytnutie 50 miliárd eur Ukrajine a pôsobí tak ako trójsky kôň Putina v Európe.

Slovenskí europoslanci reagujú na uznesenie EP ohľadom maďarskej vlády SITA/Milan Illík Podpredseda PS a podpredseda EP Martin Hojsík

európsky parlament vo štvrtkovom uznesení odsúdil „systematické úsilie maďarskej vlády o oslabenie základných hodnôt EÚ“. K uzneseniu sa vyjadrili viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR. 

Vladimír Bilčík (nezávislý/Obnovme Európu) pre TASR uviedol, že Maďarsko má dlhodobý problém s rúcaním právneho štátu. „Prekračuje pravidlá, a tým pádom nesie za to dôsledky. Politická cesta susedného Maďarska má preto pre Slovensko slúžiť ako výstraha, nie ako vzor,“ odkázal poslanec. Priznal, že o to viac ho znepokojuje bratanie sa slovenského premiéra Roberta Fica s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom a výrok o tom, že sa ich záujmy na 99 percent zhodujú. „Skutočný záujem Slovenska je vyhnúť sa maďarskej ceste,“ dodal.

Ivan Štefanec (KDH/EPP) tvrdí, že situácia v Maďarsku je dlhodobo nelichotivá. „Ohrozenia právneho štátu, európskych financií, či pomýlená zahraničná politika voči Rusku a Ukrajine už však nie sú len doménou maďarskej vlády a kontroverzného premiéra. Tieto kritériá čoraz viac napĺňa aj slovenská vláda,“ upozornil.

Eugen Jurzyca (SaS/Európski konzervatívci a reformisti) zdôraznil, že EÚ by mala na ochranu právneho štátu v prvom rade využiť európske orgány činné v trestnom konaní – OLAF, Európsku prokuratúru a Súdny dvor EÚ –, nie blokovanie eurofondov. „Eurofondy by nemali slúžiť na kupovanie lojality vlád členských štátov, ale na financovanie verejných statkov. Nepovažujem však za optimálne, ak niektorý členský štát zneužíva pravidlo jednomyseľnosti na získanie ústupkov v iných oblastiach vetovaním správneho kroku,“ uviedol.

Jozef Mihál (nezávislý/Obnovme Európu) pripomenul, že eurokomisia v decembri odblokovala Maďarsku zmrazené kohézne fondy vo výške 10,2 miliardy eur tesne pred hlasovaním na summite o pomoci Ukrajine, keď hrozilo, že Maďarsko zablokuje toto dôležité rozhodnutie. „Summit o finančnej pomoci Ukrajine je naplánovaný na začiatok februára a riziko, že sa táto prax zo strany Maďarska zopakuje, je veľké. Preto vyzývame na začatie procesu podľa článku 7 odseku 2 Lisabonskej zmluvy, čo predstavuje prvý krok na určenie existencie vážneho a pretrvávajúceho porušovania hodnôt EÚ. Tento krok je potrebný na ochranu hodnôt EÚ, “ vysvetlil.

Martin Hojsík (PS/Obnovme Európu) hovorí, že Maďarsko je volebnou autokraciou, a nie demokraciou, a vzhľadom na alarmujúce tempo úpadku právneho štátu v Maďarsku je kľúčové, aby EP vyslal jasný signál nielen Viktorovi Orbánovi, ale aj Robertovi Ficovi. „EÚ je postavená na princípoch právneho štátu a demokracie, ktorých dodržiavanie od svojich členov bude vyžadovať. No Orbánov režim aj naďalej používa peniaze pochádzajúce aj zo slovenských daní na rozdávanie svojim oligarchom. Orbán blokuje revíziu európskeho rozpočtu, ktorá zahŕňa poskytnutie 50 miliárd eur Ukrajine, a pôsobí tak ako trójsky kôň Putina v Európe. Preto europarlament žiada Európsku komisiu a členské štáty, aby z tlaku voči Maďarsku neustupovali,“ povedal.

Monika Beňová (Smer-SD/nezaradená) upozornila, že dodržiavanie princípov právneho štátu je zmluvne definované tak neurčito, že ho možno pri vytváraní nátlaku na nejakú členskú krajinu používať veľmi svojvoľne. „Dlhodobo upozorňujem, že na to naviazaný mechanizmus umožňujúci pozastavenie čerpania eurofondov je potrebné uplatňovať veľmi obozretne. Primeranejšie pri vzniku podozrení by boli pokuty, a nie úplné zastavenie financovania pomoci najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva, poľnohospodárom či stopnutie peňazí napríklad na obnovu a výstavbu zdravotníckej alebo školskej infraštruktúry,“ uviedla.

Miriam Lexmann (KDH/EPP) pozíciu EP vo štvrtkovom hlasovaní nepodporila. „Nesúhlasím s tým, aby sme členskej krajine odoberali právo veta na základe toho, že sa nám nepáči, ako ho používa,“ uviedla v tlačovej správe. „Áno, staviam sa veľmi kriticky voči zahraničnej politike Maďarska a niektorým krokom premiéra Orbána. To ale nemôže byť dôvodom podkopávania zmlúv, na ktorých sme sa dohodli. Politický súboj sa musí zvádzať vždy v rámci dohodnutých pravidiel,“ zdôrzanila.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite