Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mesežnikov: Takýto prejav v parlamente ešte nebol, koalícia reagovala trápnym spôsobom

.sita .slovensko

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha si počas prejavu prezidentky demonštratívne čítal knihu Smrť generálna Lučanského.

Mesežnikov: Takýto prejav v parlamente ešte nebol, koalícia reagovala trápnym spôsobom SITA/Milan Illík

prejav prezidentky Zuzany Čaputovej v parlamente bol výnimočný, keďže ide o prvý prípad, keď sa hlava štátu nevenovala vo svojom vystúpení celkovému hodnoteniu situácie na Slovensku. Pre agentúru SITA to uviedol politológ Grigorij Mesežnikov. „Jej vystúpenie bolo o jednom z kľúčových zákonov, ktorým súčasná vládna koalícia odstraňuje základy liberálnej demokracie a právneho štátu na Slovensku. Argumenty, ktoré použila, boli jasné, zrozumiteľné a vecné,“ komentoval politológ Čaputovej vystúpenie k navrhovanej novele Trestného zákona z dielne vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Premiér a zástupcovia koalície reagovali podľa Mesežnikova na vystúpenie prezidentky „dosť smiešnym až trápnym spôsobom“ a ukázali argumentačnú slabosť, keď povedali, že jej prejav napísala opozícia. „Ukázali, že sú v argumentačnej mizérii,“ myslí si politológ. Mesežnikov je presvedčený, že koalícia novelu Trestného zákona napriek kritike zo strany prezidentky aj viacerých odborníkov v parlamente schváli. Prezidentka bude zákon vetovať, no keďže koalícia má v parlamente väčšinu, jej veto prelomí. Opozícia už avizovala, že sa obráti na Ústavný súd SR. „Uvidíme, ako to dopadne na Ústavnom súde. Každopádne, pani prezidentka je jednou z tých, ktorí sa postavili na obranu právneho štátu, rovnako ako opozícia a časť občanov. Predpokladám, že občania dnes prídu vo veľkom počte na námestia na protesty,“ dodal.

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) si počas prejavu prezidentky demonštratívne čítal knihu Smrť generálna Lučanského. Šéf KDH Milan Majerský označil jeho správanie za nehoráznosť. „Ľuboš Blaha je subalterná postavička, lokaj Roberta Fica, človek s komunistickými názormi, ktorý adoruje masového vraha Che Guevaru a klania sa pamiatke Gustáva Husáka. Čo od neho môžeme čakať?“ komentoval Mesežnikov.

Prezidentka dnes vo svojom vystúpení v parlamente požiadala vládu Roberta Fica a poslancov, aby vládnu novelu Trestného zákona neprijali. Vyzvala ich, aby akýmkoľvek významným zmenám v trestnej legislatíve predchádzala riadna odborná diskusia a medzirezortné pripomienkové konanie. Zároveň skonštatovala, že predložená novela Trestného zákona môže byť v rozpore s Ústavou SR a dodala, že zmeny prinášajú hrozbu zásahov do práv poškodených na spravodlivý proces. Hlava štátu je toho názoru, že nesprávne či dôkladne nepripravené nastavenie úpravy trestného práva by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite