Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka ukázala, prečo Ficova vláda nemôže mať všetko, reaguje Šimečka

.sita .slovensko

Podľa predsedu PS Čaputová v parlamente predniesla silný a kritický prejav.

Prezidentka ukázala, prečo Ficova vláda nemôže mať všetko, reaguje Šimečka SITA/Milan Illík

prezidentka Zuzana Čaputová názorne ukázala, prečo vláda Roberta Fica (Smer-SD) nemôže mať všetko. Uviedol to predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka v reakcii na prejav prezidentky v Národnej rade SR. Prezidentka podľa neho súčasne ukázala, prečo je dôležité, aby v prezidentskom paláci bola silná a autonómna osobnosť, ktorá sa vie postaviť vláde na odpor v prípade, ak zlyháva. „Je to dôležitý odkaz pre prezidentské aj európske voľby, ktoré nás čoskoro čakajú - táto vláda naozaj nemôže mať všetko," vyhlásil Šimečka.

Podľa predsedu PS Čaputová v parlamente predniesla silný a kritický prejav. „Precíznou argumentáciou potvrdila naše vážne pripomienky ku škandalóznemu spôsobu, akým Ficova koalícia pretláča svoj promafiánsky balíček, aj k jeho škodlivému obsahu. Hovorí to prezidentka, odborná verejnosť, my v opozícii, aj plné námestia po celej krajine," uzavrel Šimečka s tým, že je najvyšší čas, aby tento hlas vypočuli aj Fico, Andrej Danko (SNS) a Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Prezidentka dnes vystúpila v Národnej rade SR. Požiadala vládu a poslancov, aby vládnu novelu Trestného zákona neprijali. „Vyhrať voľby neznamená môcť robiť všetko, znamená to prevzatie najväčšieho podielu zodpovednosti za krajinu a jej občanov," uviedla Čaputová v pléne parlamentu. Poslancov vyzvala, aby akýmkoľvek významným zmenám v trestnej legislatíve predchádzala riadna odborná diskusia a medzirezortné pripomienkové konanie. Zároveň skonštatovala, že predložená novela Trestného zákona môže byť v rozpore s Ústavou SR a dodala, že zmeny prinášajú hrozbu zásahov do práv poškodených na spravodlivý proces. Hlava štátu je toho názoru, že nesprávne či dôkladne nepripravené nastavenie úpravy trestného práva by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv osôb poškodených trestnou činnosťou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite