Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda vymenovala Petra Kotlára za splnomocnenca pre preverenie manažmentu pandémie

.tasr .slovensko

Podľa poslanca KDH Kotlár nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie.

Vláda vymenovala Petra Kotlára za splnomocnenca pre preverenie manažmentu pandémie YouTube

poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS) sa stal splnomocnencom vlády SR pre pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covid-19. Kabinet vo štvrtok schválil jeho menovanie. Zároveň prijal aj štatút splnomocnenca.

„Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou covid-19 v rokoch 2020 - 2022,“ vysvetlil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý návrh na rokovanie predložil.

V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd. „Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkla štandardnej kontrole: prebiehala mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly,“ uviedol v materiáli. Kotlárovou úlohou bude preto tiež zaistiť, aby sa „podobné zlyhania štátu“ už neopakovali.

Splnomocnenec bude podľa štatútu poradný orgán vlády a svoju činnosť má s vládou koordinovať.

podľa KDH Kotlár nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie.

Poslanec parlamentu Peter Kotlár (SNS) nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie ochorenia covid-19. Uviedlo to opozičné KDH v reakcii na jeho menovanie za splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie. Kotlára označilo za konšpirátora.

Kresťanskí demokrati poukázali na to, že v súčasnosti by sa niektoré veci pri manažmente pandémie robili inak, no v nepripravenej krajine v roku 2020 sa podľa nich spravilo pre pacientov maximum. Zároveň súhlasia, aby sa Slovensko ku pandémii vrátilo, no má vyvodiť závery, ktoré ho pripravia na krízové situácie podobného druhu v budúcnosti.

Od kabinetu Roberta Fica očakávajú aj prípadných kompetentných splnomocnencov. „Slovensko nepotrebuje na vyšetrovanie pandémie pána Kotlára, ktorý ide skúmať prítomnosť nanočastíc či mikročipov vo vakcínach. Slovensko potrebuje rozbor pandémie a poučenie sa z nej, aby bolo čo najdôkladnejšie pripravené na nové krízy a nové výzvy pri ochrane obyvateľstva,“ dodal poslanec Národnej rady (NR) SR František Majerský (KDH).

dvořák z PS kritizuje menovanie Kotlára za splnomocnenca pre prešetrenie pandémie

Poslanec parlamentu Oskar Dvořák (PS) nesúhlasí s menovaním poslanca Petra Kolára (SNS) za splnomocnenca vlády pre preverenie manažmentu počas pandémie ochorenia covid-19. Považuje to za politickú trafiku pre SNS, ktorá poslúži len na to, aby Kotlár aj naďalej šíril dezinformácie.

„Kotlár chce prešetrovať zloženie vakcín a so svojou 'sadou mladého chemika' chce konkurovať etablovaným inštitúciám, ako sú Štátny ústav pre kontrolu liečiv alebo Európska lieková agentúra, ktoré už vakcíny preverili a povedali, že sú v poriadku. Taktiež chce preveriť manažment pandémie, ktorého vyšetrovanie už však v súčasnosti prebieha v gescii Generálnej prokuratúry SR, “skonštatoval Dvořák.

Vláda vo štvrtok vymenovala Kotlára za jej splnomocnenca pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covid-19. Postupy a využívanie zdrojov bude Kotlár podľa vlastných slov prešetrovať spoločne s odborným tímom vedcov, lekárov a právnikov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite