Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fica podržala v europarlamente talianska krajná pravica aj orbánovci

.sita .slovensko

Za uznesenie hlasovalo 496 poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

Fica podržala v europarlamente talianska krajná pravica aj orbánovci SITA/AP Photo/Denes Erdos

vládu Roberta Fica podržala v Európskom parlamente talianska krajná pravica aj orbánovci. Proti uzneseniu, ktorým europarlament kritizuje návrh novely Trestného zákona z dielne slovenskej vlády, hlasovala najväčšia časť europoslancov z Maďarska, Česka, Talianska a Francúzska, informuje portál o dianí v Európskej únii Euractiv.sk. Za uznesenie hlasovalo 496 poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

Zo slovenských europoslancov bolo osem za a päť proti. S uznesením nesúhlasili europoslanci zvolení za Smer-SD Monika Beňová, Robert Hajšel a Katarína Roth Neveďalová, ako aj tí, ktorí kandidovali do europarlamentu za ĽSNS – Miroslav Radačovský a Milan Uhrík. Okrem toho Ficovu vládu v hlasovaní podporila viac ako polovica maďarskej delegácie, keďže proti hlasovali europoslanci za stranu Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Proti kritickému uzneseniu hlasovala aj takmer tretina poslancov z Česka – traja europoslanci zo strany Andreja Babiša ANO, dvaja z hnutia Tomia Okamuru Svoboda a přímá demokracie a europoslankyňa za Komunistickú stranu Čech a Moravy. Proti hlasovala aj presne štvrtina talianskej delegácie, a to vďaka hlasom europoslancov za hnutie Liga Mattea Salviniho. Vo Francúzsku ide o 24 percent delegácie, Fica podržali najmä poslanci hnutia Národný front Marine Le Pen.

Text uznesenia, ktorý vznikol po rozprave v pléne z 13. decembra, vyjadruje obavy európskych zákonodarcov o schopnosť novej slovenskej vlády bojovať proti korupcii a chrániť finančné záujmy EÚ, ak bude schválená navrhnutá novela Trestného zákona. Nové pravidlá totiž rušia Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorá sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi a korupciou, a zároveň zmierňujú tresty za niektoré majetkové trestné činy, pripomína Euractiv.sk. Upozornenie v tejto veci dostala začiatkom decembra slovenská vláda aj zo strany Európskej komisie, ktorá požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelizácii Trestného zákona a zrušení prokuratúry, pretože tieto návrhy treba dôkladne zvážiť. V podobne kritickom duchu sa 18. decembra vyjadrila aj Európska prokuratúra, ktorá po analýze navrhovaných zmien týkajúcich sa Trestného poriadku, Trestného zákona, zákona o prokuratúre a zákona o ochrane oznamovateľov dospela k záveru, že tieto kroky predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu. Slovensku hrozí aj zmrazenie eurofondov. Konečné rozhodnutie bude na Európskej komisii.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite