Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka: Palachov odkaz našej generácii ostáva jasný

.tasr .slovensko

Túžba po slobode sa nedá uhasiť, uviedla prezidentka Čaputová.

Prezidentka: Palachov odkaz našej generácii ostáva jasný SITA/Milan Illík

skutok Jana Palacha mal zmysel a prispel k tomu, že sa napokon skončilo obdobie normalizácie a temnoty. Na sociálnej sieti to v súvislosti s 55. výročím upálenia študenta Jana Palacha v centre Prahy uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Pripomenula, že pred 55 rokmi dal Palach najavo nesúhlas s okupáciou Československa najkrajnejším spôsobom a za cenu najvyššej obete. Jeho odkaz našej generácii ostáva podľa prezidentky stále jasný. „Túžba po slobode sa nedá uhasiť. Sloboda je hodnota, ktorá si zaslúži našu starostlivosť a ochranu,“ zdôraznila prezidentka.

Dvadsaťročný študent Jan Palach sa 16. januára 1969 pred historickou budovou Národného múzea v Prahe polial benzínom a zapálil. Okoloidúci ho začali hasiť kabátmi a zakrátko ho odviezla sanitka do nemocnice. O tri dni neskôr na následky ťažkých popálenín zomrel.

Palach chcel svojím činom prebudiť obyvateľov vtedajšieho Československa z letargie po okupácii vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968. Mal mimoriadny ohlas nielen doma, ale aj v zahraničí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite