Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Poprade na proteste vystúpila revolučná aktivistka, básnik, hudobník i prvovolička

.sita .slovensko

Spoluorganizátorka, aktivistka a spoluzakladateľka VPN v Poprade Eva Kulová skonštatovala, že nie je možné byť ticho, keď ľuďom kradnú štát.

V Poprade na proteste vystúpila revolučná aktivistka, básnik, hudobník i prvovolička SITA/Mária Frisová

v Poprade prišlo vo štvrtok večer do centra mesta protestovať proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry a ďalším krokom vlády podľa organizátorov odhadom štyristo ľudí. Medzi rečníkmi bola aktivista z čias Nežnej revolúcie, ale aj básnik, prvovolička i stredoškolský učiteľ. Akciu doprevádzal aj hudobník Zbyňo Džadoň. Narozdiel od ostatných miest išlo pod Tatrami o občiansky protest bez účasti predstaviteľov opozície.

Ako pre agentúru SITA uviedla jedna z organizátoriek protestu Lenka Sako, ide už o tretí občiansky protest v Poprade. Naposledy sa konal krátko pred Vianocami. „Protestujeme proti rozkladu demokracie na Slovensku, napríklad proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry, proti úprave trestného zákonníka, proti ďalším mnohým veciam, ktoré považujeme za piliere demokracie a nechceme, aby to v našej krajine vyzeralo inak. Chceme, aby tu existovala nezávislá kontrola vládnej moci,“ priblížila.

Zdeno Suchý a aktivistka, spoluzakladateľka VPN a spoluorganizátorka protestu v Poprade Eva KulováSITA/Mária FrisováZdeno Suchý a aktivistka, spoluzakladateľka VPN a spoluorganizátorka protestu v Poprade Eva Kulová

Ďalšia spoluorganizátorka, aktivistka a spoluzakladateľka VPN v Poprade Eva Kulová pre SITA skonštatovala, že nie je možné byť ticho, keď ľuďom kradnú štát. Medzi súčasnými protestmi aj novembrovými udalosťami z roku 1989 vidí paralelu. „Vtedy nás bolo omnoho viac. Asi je potrebné cítiť krivdu viac desaťročí, až potom sa ľudia spamätajú. Tie protesty sa vtedy skončili generálnym štrajkom, zmenila sa vláda a stali sme sa demokratickým štátom, a to si musíme chrániť,“ poznamenala. Podľa hudobníka Zbyňa Džadoňa je aj dnes dôležité ozvať sa a nesedieť doma. „Verím, že to bude mať patričný efekt,“ zhodnotil.

Spevák Zbyňo Džadoň počas hudobného vystúpeniaSITA/Mária FrisováSpevák Zbyňo Džadoň počas hudobného vystúpenia

Na symbolickom pódiu vo štvrtok v centre Popradu rečnil aj básnik Vlado Vaľko, či stredoškolský učiteľ Roman Švarc. Druhý spomínaný adresoval odkaz podľa jeho slov „mlčiacej pasívnej väčšine“, teda ľuďom, ktorí na protesty neprišli. „Zobuďte sa a prestaňte veriť hlúpostiam, ktorými vás kŕmia už roky. Pravda je niekedy veľmi jednoduchá a je viditeľná voľným okom,“ povedal. Svoju nespokojnosť rovnako vyjadrila študentka a prvovolička Klára Stejskalová. „Začiatok zániku demokracie, paranoja z hrôzovlády tých najsebeckejších, zúfalosť z opakovania sa histórie, ale aj frustrácia ľudí z môjho okolia,“ vymenovala dôvody svojho pobúrenia, ktoré ju viedli k vystúpeniu na proteste.

SITA/Mária Frisová

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite