Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevzdávame sa. Naživo z Námestia SNP v Bratislave

.redakcia .sita .slovensko

Protesty organizujú opozičné politické subjekty PS, KDH a SaS.

Nevzdávame sa. Naživo z Námestia SNP v Bratislave SITA/Milan Illík

 14 slovenských mestách sa o 18:00 začal protest ľudí k vládnej novele Trestného zákona, ktorá má za cieľ zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry či znížiť tresty za korupciu. Okrem Bratislavy sa ľudia v uliciach zišli aj v ostatných krajských mestách a taktiež v Piešťanoch, Považskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Spišskej Novej Vsi, Leviciach, Prievidzi či Poprade. V hlavnom meste sa na Námestí SNP zišli tisíce ľudí, niektorí držali transparenty s nápismi, ako napr. „Práva aj pre prírodu“, „Rozmohl se nám tady takový nešvár“ alebo „Veď si vravel, že v 2014 už v politike nebudeš“, čo je narážka na slová predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorý to v minulosti tvrdil.

SITA/Milan Illík

Protesty organizujú opozičné politické subjekty Progresívne Slovensko (PS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita. Bratislavská polícia na sociálnej sieti informovala o uzavretej premávke na Námestí SNP od Hodžovho námestia pre individuálnu dopravu a pre mestskú hromadnú dopravu pre konajúce sa zhromaždenie.

Bratislavský protest moderuje herečka Kristína Tormová. Zdôverila sa, že po poslednom ňou moderovanom proteste jej prišlo niekoľko výhražných správ. „Jeden pán mi napísal, že by na nás mali používať vodné delá, a verí, že o nás bude čoskoro postarané a nás všetkých vykynožia,“ prezradila. Protestujúci počas jej prejavu spoločne kričali „Zastavme zlo" a „Nebudeme ticho". Medzi prvými rečníkmi na proteste bol podpredseda KDH Marián Čaučík či Jarmila Koteková, manželka policajta Ladislava Koteka z policajnej inšpekcie. Počas prejavu Kotekovej ľud skandoval „Gašpar do basy".

Manželka policajta Jarmila KotekováSITA/Milan IllíkManželka policajta Jarmila Koteková

Na proteste vystúpil s prejavom aj exminister školstva a poslanec Branislav Gröhling (SaS), ktorý Fica nazval hrobárom demokracie. „Robí zo Slovenska mafiánsky štát, v ktorom sa budeme báť vyjsť na ulicu, báť nechať opustený byt, keď pôjdeme na dovolenku, alebo sa budeme báť nechať zaparkované auto na ulici,“ povedal poslanec. Gröhling tvrdí, že protest sa nekoná len pre novelu Trestného zákona, spoločnosť vyzýva k tomu, aby zabránila predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) stať sa prezidentom. „Pellegrini je takým prezidentom mafiánov...Náš prezident je Ivan Korčok,“ povedal Gröhling. V závere sa poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej, vďaka ktorej má podľa poslanca spoločnosť nádej, že boj za spravodlivosť nie je vopred prehratý.

Občiansky kandidát na post prezidenta Ivan Korčok počas protestu stál pod pódiom. Viacerí protestujúci na námestí držali transparenty vyjadrujúce mu podporu. Takmer hodinu po začiatku protestu vystúpil so svojim príhovorom aj predseda hnutia PS Michal Šimečka, ktorý oznámil, že dnes sa protestných zhromaždení zúčastnilo viac ako 20-tisíc ľudí, čo je doposiaľ najviac pri protestoch konajúcich sa pre novelu Trestného zákona. Súčasných vládnych členov prirovnal k bývalému predsedovi vlády Vladimírovi Mečiarovi. „Rušia nezávislosť inštitúcií a dávajú ich ako léno svojim ľuďom. Ničia živobytie čestných ľudí a dávajú slobodu zlodejom, korupčníkom a podvodníkom,“ uviedol Šimečka vo svojom prejave. Dodal, že Slovensko si nenechajú ukradnúť.

SITA/Milan Illík

Hnutie PS Ficovej vláde zároveň odkazuje, že Slovensko im nepatrí a nemôžu mať všetko. „Nemôžu mať parlament, vládu, celú prokuratúru aj políciu, Ústavný súd, a ešte aj Európsky parlament a prezidenta republiky,” zdôraznil Šimečka. Hlasné „áno" ľudia zakričali na Šimečkovu otázku, či prídu protestovať, aj keď bude mínus 10 stupňov Celzia.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite