Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS predloží uznesenie, ktorým sa môžu poslanci postaviť za krajiny odsudzujúce dodávky rakiet Rusku

.sita .slovensko

Marcinková uviedla, že Slovensko urobilo veľkú spiatočku v zahraničnej politike.

SaS predloží uznesenie, ktorým sa môžu poslanci postaviť za krajiny odsudzujúce dodávky rakiet Rusku SITA/Diana Černáková

poslanci za stranu Sloboda a Solidarita predkladajú do Národnej rady SR uznesenie, ktorým dávajú šancu celému parlamentu postaviť sa za 48 krajín, ktoré odsúdili použitie severokorejských balistických rakiet Ruskom na Ukrajine.

Informovala o tom poslankyňa Vladimíra Marcinková s tým, že koaliční poslanci majú šancu na reparát, a teda šancu ukázať, že vedia, kde je miesto Slovenska v medzinárodnom meradle. „Dúfam, že túto šancu na reparát využijeme a naozaj sa postavíme za našich partnerov, za demokratické krajiny a za tých, ktorí nám zaručujú, že budeme v prípade krízy nie osamotení, ale v skupine tých najsilnejších mocností sveta,“ vyhlásila Marcinková.

Ako Marcinková ďalej uviedla, Slovensko podľa nej urobilo veľkú spiatočku v zahraničnej politike. „Za mečiarizmu hovorili Slovensku čierna diera Európy, pretože nebolo jasné, na koho strane stojíme. Dnes sa to deje opakovane a znova vyvstáva otázka, čo s naším medzinárodným imidžom, a kde vlastne Slovensko stojí,“ dodala poslankyňa a pokračovala, že v medzinárodnej politike sú momenty, keď je potrebné si vybrať, či budeme stáť na strane demokracie alebo totality. „Slovensko pod vedením Roberta Fica a Petra Pellegriniho si vyberá druhú možnosť. Je to pre reputáciu Slovenska, pre našu ekonomiku a pre vyhliadky budúcich generácií veľmi zlá správa,“ zdôraznila Marcinková a vysvetlila, že medzinárodný imidž a to, kto je partnerom, ovplyvňuje aj to, kto na Slovensku investuje, ako sa krajine darí a či si na Slovensku vedia mladí ľudia predstaviť svoju budúcnosť. 

Poslankyňa je názoru, že prezidentka Zuzana Čaputová presne vie, kam Slovensko v medzinárodnom meradle patrí a s istotou to aj prezentuje. „Vieme, že jej hodnoty sú čitateľné, vieme, že bude brániť Slovensko v EÚ a v NATO, a že sa na ňu môžu spoľahnúť aj naši zahraniční partneri. Nevieme, či túto kontinuitu zachová aj Peter Pellegrini a je dôležité, aby aj hlasovaním pri tomto uznesení ukázal, čo sú jeho priority a či sa ako Slovensko môžeme spoľahnutí že nevybočíme z tejto zahraničnopolitickej orientácie,“ vyhlásila Marcinková. Na záver pripomenula, že Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktoré odsúdili Rusko ako agresora a pomáhali Ukrajine.

Dodávky balistických rakiet Rusku od Severnej Kórey odsúdilo v spoločnom vyhlásení 48 krajín. Pod vyhlásenie sa podpísali predstavitelia Veľkej Británie, USA, Austrálie, Nemecka, Kanady a všetkých členských štátov EÚ okrem Maďarska a Slovenska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite