Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europoslanec Radačovský chce kandidovať za prezidenta

.tasr .slovensko

Na kandidatúru podľa stanoviska vyzvalo Radačovského predsedníctvo strany.

Europoslanec Radačovský chce kandidovať za prezidenta SITA/Jakub Julény

europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský sa chce uchádzať o post prezidenta SR. O podpisy na kandidatúru plánuje požiadať desať poslancov SNS a päť poslancov z iných politických strán. Informoval o tom v tlačovej správe. Na kandidatúru podľa stanoviska vyzvalo Radačovského predsedníctvo strany. 

Voľby prezidenta budú tento rok, ich termín ešte predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) neoznámil. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať. 

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, ktorí majú právo voliť do parlamentu, a to na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15.000 občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

O post prezidenta sa uchádzajú diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš. Podpisy od občanov potrebné na kandidatúru zbiera aj zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a Marta Čurajová, ktorá chce byť nezávislá apolitická národná kandidátka. O post prezidenta sa chce uchádzať aj líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Spomína sa tiež kandidatúra exministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Pellegrini má svoje rozhodnutie o tom, či bude kandidovať, oznámiť v polovici januára.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite