Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grendel: Rušenie ÚŠP je nehoráznosť, novela pomáha páchateľom, nie obetiam

.tasr .slovensko

Grendel vidí v pretláčaní novelizácie záujem koalície o pomstu a o pomoc „svojim ľuďom“ podozrivým z páchania ekonomických trestných činov a korupcie.

Grendel: Rušenie ÚŠP je nehoráznosť, novela pomáha páchateľom, nie obetiam SITA/ Milan Illík

zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je nehoráznosť, novela Trestného zákona pomôže viac páchateľom ako obetiam. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) v pléne parlamentu počas diskusie o návrhu na prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

Grendel vidí v pretláčaní novelizácie v zrýchlenom režime záujem vládnej koalície o pomstu a o pomoc „svojim ľuďom“ podozrivým z páchania ekonomických trestných činov a korupcie. Negatívne vníma aj návrhy na znižovanie trestov za majetkovú trestnú činnosť. Novelizáciu označil za morálnu a justičnú vlastizradu. Tvrdí, že v skrátenom konaní ide vláda zničiť spravodlivosť a ohroziť bezpečnosť Slovenska. Zmeny plynúce z novely označil za pozvánku na uplácanie a branie úplatkov.

Pripomenul aj výhrady Európskej komisie k procesu prijímania zmien. Poukázal aj na viaceré stanoviská odborníkov či rady prokurátorov, ktoré hovoria o možnom negatívnom vplyve presunu agendy ÚŠP na krajské prokuratúry na rýchlosť konaní a o oslabení boja proti závažnej kriminalite.

Rokovanie o zmenách v zrýchlenom režime kritizoval aj Branislav Vančo (PS). Pripomenul, že rokovanie v zrýchlenom režime je podľa zákona povolené v závažných prípadoch, keď sú ohrozené ľudské práva či pri hrozbe hospodárskych škôd a podobne. Práve predložená novelizácia podľa neho ohrozuje ľudské práva a bezpečnosť, a jej schválenie by spôsobilo hospodárske škody. Obdobne to vníma aj Marián Čaučík (KDH).

S Grendelom a Vančom súhlasí aj Mária Kolíková (SaS). „Mení sa úplné nastavenie toho, čo spadá pod závažné trestné činy, na ktoré je naviazané ďalšie množstvo úprav a ustanovení, ktoré súvisia s možnosťou vôbec odstíhať závažné trestné činy,“ podotkla. Obáva sa zníženia efektivity vyšetrovania závažnej trestnej činnosti. Martina Holečková (KDH) upozornila aj na riziko, že Slovensko príde o možnosť čerpania eurofondov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite