Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vianoce trávia politici prevažne tradične, čas venujú blízkym a rodine

.tasr .slovensko

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka plánuje stráviť klasické Vianoce s rodinou.

Vianoce trávia politici prevažne tradične, čas venujú blízkym a rodine SITA/Jana Birošová

prevažne tradičné sviatky s blízkymi bude tráviť väčšina našich vládnych a parlamentných politických predstaviteľov. Vianoce chcú využiť na chvíľu stíšenia a venovať čas rodine. Na stole im nechýbajú tradičné vianočné pokrmy.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) bude tráviť Vianoce s rodičmi tak, ako si ich pamätá od detstva. „Cez Vianoce nejeme žiadne mäso, dodržiavame pôst, v našej kapustnici nie je žiadna klobása ani údenina, len hríby,“ priblížil. Večera v rodine šéfa parlamentu sa začína krátkou modlitbou, vždy je prestreté o jedného navyše. Nesmie chýba ani šupinka pod obrusom.

Pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD) boli vždy Vianoce príležitosťou prečítať si knihy. „Čítam toľko, koľko sa dá. Zvyčajne na Vianoce dostanem kopu kníh, tak sa mám v čom prehrabávať,“ uviedol s tým, že sa sústreďuje na historické knihy či životopisy. Počas Vianoc využíva voľné obdobie aj na šport. „Nastavím si nejaké plány, ciele a pokúšam sa niekedy aj dvakrát za deň urobiť nejakú športovú aktivitu,“ skonštatoval. Ak mu to čas dovolí, v období medzi sviatkami by rád absolvoval aj turistiku v horách.

Predseda SNS Andrej Danko bude tráviť tradičné Vianoce s rodinou. Pochválil sa, že jeho mama je dobrá kuchárka a na štedrú večeru sa teší. Priblížil, že ich čakajú tradičné chody, medzi nimi aj oplátky či rožky s makom poliate maslom.

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) bude sviatky tráviť s rodinou. „Mám päť detí, budeme v kruhu rodiny a navštívim rodičov,“ priblížil.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) bude Vianoce tráviť doma v Košiciach v kruhu rodiny. „Špecifikom býva to, že na Vianoce mávam dve štedrovečerné večere. Jednu máme doma už okolo 14.00 h a druhú u mojej mamy klasicky večer okolo 18.00 h, “ priblížil s tým, že menu je štandardné slovenské až na jednu výnimku. "Od mamy som si priniesol zvyk, že mávame aj rybaciu polievku," dodal.

Aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude sviatky tráviť s rodinou. „Mám veľké resty voči deťom a priateľke, takže toto budem musieť dohnať a sľúbil som, že dva týždne budem s nimi. Neviem, či sa mi to podarí,“ skonštatoval. Vzhľadom na uplynulé hektické obdobie sa na čas s blízkymi teší aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka plánuje stráviť klasické Vianoce s rodinou. Každý rok spoločne u jeho rodičov pripravujú 23. decembra vianočný šalát. Tradičné Vianoce s blízkymi bude prežívať aj predseda KDH Milan Majerský. Celé sviatky považuje za tradičné, od jedla cez zvyky až po bohoslužby. „Nesmie chýbať ľudský úsmev, láska a srdce, ktoré do toho treba vložiť,“ dodal.

Šéf poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling sa teší na chvíle s rodinou a priateľmi aj na pozeranie klasických rozprávok a veľa jedla. „Som z Partizánskeho, takže my máme zaužívané menu, že polievku máme šošovicovú, kde sú napríklad okrem hríbov aj slivky,“ priblížil s tým, že druhé jedlo už pozostáva z klasického šalátu a kapra.

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič bude tráviť klasické Vianoce s rodinou. „Teším sa na to, že to bude chvíľka takého pokoja mimo politiky,“ uviedol s tým, že keďže má manželku zo Spiša, doma na západnom Slovensku nesmú chýbať prenesené spišské zvyky.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite