Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vznikne nové ministerstvo, schválili novelu kompetenčného zákona

.tasr .slovensko

Novelizácia tiež špecifikuje úlohy, ktoré má plniť Úrad vlády SR a podpredseda vlády, ktorý nemá zverené ministerstvo.

Vznikne nové ministerstvo, schválili novelu kompetenčného zákona SITA/Milan Illík

od 1. januára vznikne Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Vyplýva to z novely tzv. kompetenčného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Novela zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy prináša aj ďalšie zmeny. O návrhu poslanci rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu má vzniknúť s cieľom posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu a významne podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie a vytvoriť na zahraničných trhoch priestor pre plynulý rast príjmov tohto významného sektora domáceho hospodárstva.

Ďalšou úlohou rezortu má byť podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a rozvoj cykloturistiky. „Podpora cestovného ruchu je úzko previazaná s rozvojom regiónov Slovenskej republiky, čím dôjde k vyrovnávaniu regionálnych rozdielov v rámci Slovenska udržaním existujúcich, ako aj tvorbou nových pracovných miest, čím sa zvýši konkurencieschopnosť Slovenska a jeho jednotlivých regiónov,“ argumentovala vláda. Nové ministerstvo má podporiť aj kongresovú turistiku ako ďalší významný zdroj príjmov pre štát a mestá.

Nový rezort má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Novelizácia tiež špecifikuje úlohy, ktoré má plniť Úrad vlády SR a podpredseda vlády, ktorý nemá zverené ministerstvo. Vydávanie Zbierky zákonov SR má prejsť z Úradu vlády SR späť do kompetencie ministerstva spravodlivosti.

Z novely tiež vyplýva, že zakladateľská funkcia k národnej lotériovej spoločnosti a správa akcií národnej lotériovej spoločnosti vo vlastníctve SR prechádza z ministerstva financií na Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite