Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cigániková kritizuje nominácie do vedenia VšZP

.sita .slovensko

Za pochybnú nomináciu považuje liberálna poslankyňa Moniku Begánovú.

Cigániková kritizuje nominácie do vedenia VšZP SITA/Jana Birošová

ministerstvo zdravotníctva požiadalo Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) o schválenie pochybných nominácií do vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Na tlačovej besede to uviedla poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Bittó Cigániková. Upozorňuje na to, že štátna zdravotná poisťovňa v budúcom roku prerozdelí takmer päť miliárd eur a preto je dôležité, kto bude tento balík financií prerozdeľovať. „Pozreli sme sa im na zúbok,“ povedala k nomináciám do vedenia štátnej poisťovne.

Prvým kandidátom do vedenia VšZP je Michal Ďuriš, ktorý bol v minulosti nominantom na ústavného sudcu. „Ako nominant na ústavného sudcu neprekvapil, ani neurazil," povedala. Vo vedení VšZP bol za vtedajšieho ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, terajšieho ministra školstva za stranu Hlas-SD. „Bol veľmi neaktívny, neprichádzal s nápadmi, bol taká šedá myška,“ povedala. Druhým kandidátom je Matej Fekete. Podľa poslankyne za SaS ho nikto v zdravotníctve nepozná.

Za pochybnú nomináciu považuje liberálna poslankyňa Moniku Begánovú, riaditeľku úseku nákupu zdravotnej starostlivosti VšZP za bývalého generálneho riaditeľa poisťovne Richarda Strapka.Ten v júli tohto roka skončil vo svojej funkcii, keď ho vtedajší minister Michal Palkovič odvolal z funkcie pre stratové hospodárenie poisťovne. „Je to pravá ruka Richarda Strapka, zodpovedná za predražené zmluvy s laboratóriami,“ upozorňuje Cigániková. Laboratóriá mali podľa nej zvýšené ceny, aj objemy, avšak Begánová v tejto veci nič neurobila. Táto nominácia preto v Cigánikovej vzbudzuje veľké pochybnosti.

Poslanec NR SR za SaS Tomáš Szalay od nového vedenia štátnej zdravotnej poisťovne očakáva najmä transparentnosť vynakladania finančných prostriedkov, „upratanie si“ v pracovnoprávnych vzťahoch, či zlepšenie revíznej činnosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Revízne postupy nie sú také, aké by mohli byť,“ povedal. Priestor tiež vidí v nižších cenách liekov, či v hodnotení kvality zdravotnej starostlivosti.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite