Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študenti práva píšu dekanovi Burdovi

.sita .redakcia .slovensko

Dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda volá po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry. Je to smutné vysvedčenie o právom povedomí toho, ktorý by sa mal starať o vzdelávanie právnickej profesie. Našťastie, jeho študenti a študentky majú toho právneho povedomia viac.

Študenti práva píšu dekanovi Burdovi SITA/Milan Illík

študentstvo Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vyjadrilo obavy týkajúce sa vyjadrení dekana Eduarda Burdu vo vzťahu k Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Študenti, ktorí sa podpísali pod otvorený list dekanovi, zdôraznili, že si v žiadnom prípade nedovoľujú spochybňovať Burdove odborné znalosti a skúsenosti, ktorými nepochybne ako uznávaný a dlhoročný odborník na trestné právo disponuje. Nepochybujú o tom, že jeho stanovisko k ÚŠP je prejavom jeho osobného odborného postoja, no ako členovia akademickej obce Právnickej fakulty UK bývajú konfrontovaní s odlišnými postojmi svojho laického okolia.

„Chápeme, že súčasťou akademickej slobody je aj právo (dokonca povinnosť) vyjadrovať kritiku vo vzťahu k javom, ktoré je možné považovať za nezdravé. Veríme, že rozhodnutie vyjadriť verejnú kritiku aj v politicky citlivých otázkach bolo prijaté na základe relevantných odborných faktov, berúc do úvahy zložitosť celej situácie. Laická verejnosť si však Vaše slová stotožňuje s pozíciou celej Právnickej fakulty UK a pravdepodobne nezamýšľane tak robíte terče aj z nás študentiek a študentov,“ píšu študenti fakulty v otvorenom liste. Ako ďalej uviedli, akékoľvek vyjadrenia akademikov je nutné podložiť odbornými argumentmi a založiť na overiteľných dátach a dôkazoch. „Vo Vašom verejnom vyjadrení nám niektoré z týchto aspektov chýbali,“ uviedli študenti.

Študentstvo by uvítalo možnosť zapojiť sa s Burdom do otvoreného a konštruktívneho dialógu, aby mohlo lepšie pochopiť jeho postoje k danej otázke, a zároveň s ním zdieľať svoje osobné názory na predmetnú problematiku. Študenti sú presvedčení, že otvorená komunikácia je potrebná na udržanie zdravého a transparentného vzťahu medzi vedením a akademickou obcou. 

Chcú iniciovať stretnutie s dekanom, v rámci ktorého by sa s Burdovými postojmi k takto politicky citlivej téme mohli oboznámiť, lepšie im porozumieť a diskutovať o nich. Veria tiež, že spolu dokážu adresovať obavy, ktoré vyvstali v komunite študentov. „Vopred ďakujeme, že si nájdete čas na zváženie našej iniciatívy. Tešíme sa na možnosť zapojiť sa do otvoreného dialógu,“ uzavreli študenti a študentky Právnickej fakulty UK.

Dekan Burda v stanovisku pre vládu, zverejnenom v utorok 5. decembra, uviedol, že existencia ÚŠP je potenciálny kriminogénny faktor. Kvalitu jej rozhodovacej činnosti v mnohých „aj politicky exponovaných prípadoch“ označil za nízku a vyslovil i podozrenie z manipulácie s trestnými konaniami, a rovnako aj podozrenie, že „v rámci ÚŠP môže s týmto cieľom pôsobiť zločinecká skupina a to je potrebné preveriť“. 

Prokurátori ÚŠP sa následne voči týmto výrokom ohradili, označili ich za absurdné a nepodložené obvinenia. Pod vyhlásenie sa podpísalo viacero prokurátorov, vrátane špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Uviedli, že sa nebránia vecnej kritike, no tá by mala byť založená na faktoch a zdôraznili, že žiadny súd nekonštatoval manipuláciu trestných konaní, ktoré dozorovali. Podotkli tiež, že veria, že sa k Burdovým tvrdeniam vyjadrí aj akademická obec univerzity, keďže Právnická fakulta UK je alma mater mnohých z nich.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite