Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Košiciach sa na protestnom zhromaždení zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí

.sita .slovensko

Krajský predseda strany SaS Peter Čech si netrúfal odhadovať konkrétne čísla zhromaždených, no dodal, že účasť ho príjemne prekvapila, keďže ju neočakával až takú vysokú.

V Košiciach sa na protestnom zhromaždení zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí PS

v Košiciach sa v utorok večer na protestnom zhromaždení pri Dolnej bráne pred Štátnou vedeckou knižnicou zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Igor Holéczy z hnutia Progresívne Slovensko pre agentúru SITA uviedol, že počet účastníkov odhadujú na približne 3-tisíc. Účasť zhodnotil ako veľmi vysokú, konštatoval, že v danom čase a počasí, a krátko pred sviatkami, je to veľký úspech. „Myslím si, že národ, občania sú naozaj nespokojní s tým, čo sa tu deje. Majú strach o veci, ktoré sme si za 34 rokov, za tú krátku modernú históriu Slovenska, vybudovali,“ uviedol. 

Dodal, že verí, že to ovplyvní kroky vládnej koalície, „hlas ulice“ podľa neho nemôže ostať nepovšimnutý. To, či budú v obdobných aktivitách pokračovať, závisí podľa Holéczyho od ďalšieho vývoja politickej situácie a ďalších krokov vlády. „My sme odhodlaní a rozhodnutí ďalej motivovať ľudí k tomu, aby prišli na takéto zhromaždenia,“ povedal. Na margo toho, či sa v budúcnosti pri plánovaní protestných zhromaždení plánujú spájať i s ďalšími politickými subjektmi, či už hnutím Slovensko Igora Matoviča, alebo aj s mimoparlamentnými subjektmi, skonštatoval, že nemôže veľmi hovoriť za organizátorov, keďže tieto záležitosti riadia skôr centrály, no je toho názoru, že dvere nie sú zatvorené. „Určite sme otvorení spolupráci,“ uzavrel.

Krajský predseda strany Sloboda a Solidarita pre Košický kraj Peter Čech si netrúfal odhadovať konkrétne čísla zhromaždených, no dodal, že účasť ho príjemne prekvapila, keďže ju neočakával až takú vysokú. Vyjadril tiež názor, že účasť sa zrejme pohybovala v štvorciferných číslach. „Myslím, že to budeme robiť pokiaľ to bude potrebné,“ uviedol na margo toho, či plánujú s podobnými aktivitami pokračovať i do budúcnosti. Podobne ako Holéczy sa ohľadom potenciálnej budúcej spolupráce s ďalšími politickými subjektmi vyjadril v tom zmysle, že „dvere sú otvorené“. Dodal, že uvidia, ako sa dohodnú.

Opozičné strany Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita a Kresťanskodemokratické hnutie zorganizovali protivládny protest aj v Košiciach. Konal sa v utorok 12. decembra o 18:00 pri Dolnej bráne, pred Štátnou vedeckou knižnicou v Košiciach. V rovnakom čase opozícia pozývala aj na zhromaždenie v Bratislave. Prvý protest usporiadali opozičné strany po tom, ako vláda prišla s návrhom na rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Zorganizovali ho za necelých 24 hodín a prišli naň tisíce ľudí. 

Pre všetkých, ktorí postup vlády odmietajú, je k dispozícii aj online petícia Zastavmeich.sk.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite