Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Protesty Zastavme ich! sa konali vo viacerých mestách, prišli tisíce

.redakcia .sita .slovensko

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na proteste povedal, že jeho hnutie určite podá žalobu na ústavný súd.

Protesty Zastavme ich! sa konali vo viacerých mestách, prišli tisíce PS Námestie slobody, Bratislava 12. 12. 2023

pred budovou úradu vlády na bratislavskom Námestí slobody sa opäť zišli tisíce ľudí, ktorí nesúhlasia so zámermi vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry alebo znížiť trestné sadzby za ekonomické trestné činy. Na námestí je postavené pódium, nad ktorým visí podobizeň premiéra Roberta Fica, ale aj odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a nápis Zastavme ich! Ako uviedol v príhovore predseda Kresťanskodemokratického hnutia Milan Majerský, protestuje sa momentálne aj v Košiciach, kde je podľa neho „plné námestie“.

„To isté Nitra, Banská Bystrica, Poprad a mohli by sme ísť mesto po meste,“ povedal Majerský. Zúčastnení striedavo skandujú heslá napríklad „Dosť bolo Fica!“, „Slovensko si nedáme!“ alebo „Zradca“ na adresu šéfa parlamentu Petra Pellegriniho.

Šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík pripomenul, že Úrad špeciálnej prokuratúry má momentálne v kompetencii viac ako 1 000 živých trestných vecí. „Menej ako 20 živých prípadov je politických,“ povedal Sulík s tým, že zvyšok sú prípady zločineckých skupín, úkladných vrážd, korupcie alebo extrémizmu. Zároveň pripomenul, že pokiaľ má vládna koalícia problém v osobe špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ten je ochotný odstúpiť.

SITA/Jana Birošová

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na proteste povedal, že jeho hnutie určite vo veci podá žalobu na ústavný súd. „My sme odhodlaní spravodlivosť brániť. V tom je naša sila. Hodíme Ficovi pod nohy všetky polená - v parlamente, tu na námestí, na ústavnom súde,“ vyhlásil Šimečka.

Historik z Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský v prejave zdôraznil význam demonštrácií a občianskej statočnosti. „Mnohí sme chodili na protesty v roku 1989, proti Mečiarovi, naposledy po vražde Janka a Martinky,“ uviedol. Zároveň zdôraznil, že zápas za udržanie demokracie je dennodenným zápasom a k oslabeniu slobodnej spoločnosti prispieva ľahostajnosť, lenivosť alebo zbabelosť. Na zhromaždení v Bratislave tiež vystúpili emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák a bývalá herečka a diplomatka Magda Vášaryová.

Spoločnú výzvu PS, KDH a SaS Zastavme ich! už podpísalo viac ako 35 tisíc ľudí.

SITA/Jana Birošová

SITA/Jana Birošová

SITA/Jana Birošová

SITA/Jana Birošová

SITA/Jana Birošová

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite