Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS: Vláda výmenou riaditeľa Protimonopolného úradu vystaví Slovensko hrozbe sankcií

.redakcia .slovensko

Progresívne Slovensko ostro odmieta návrh, ktorý by vláde Roberta Fica umožnil svojvoľne vymeniť aj vedenie Protimonopolného úradu.

PS: Vláda výmenou riaditeľa Protimonopolného úradu vystaví Slovensko hrozbe sankcií

“je úplne zrejmé, kam návrh smeruje. Ide o ďalší pokus ovládnuť ústredný orgán štátnej správy. A znova narýchlo, poslaneckým pozmeňovákom v skrátenom legislatívnom konaní. Tak, aby Ficova vláda úplne znemožnila verejnú či odbornú diskusiu,” uviedla Plaváková.

Plaváková zdôraznila, že návrh vystaví Slovensko hrozbe sankcií, keďže je v rozpore s právom Európskej únie: “Ak by prešiel, vedenie PMÚ by bolo možné odvolať svojvoľne, nového riaditeľa či riaditeľku by namiesto prezidentky vymenúvala samotná vláda, a to bez transparentného výberového konania,” uviedla podpredsedníčka PS s tým, že to je v právnom systéme EÚ nepredstaviteľné, a na sankcie by sa museli skladať všetci ľudia na Slovensku.

Progresívne Slovensko kritizuje návrh vlády, ktorým chce uniesť dôležité inštitúcie, preto podáva pozmeňujúci návrh kompetenčného zákona. Súčasťou vládneho návrhu sú totiž neprípustné zásahy do ďalších úradov vrátane Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či Slovenskej informačnej služby.

“Zákon systémovo politizuje vedenie viacerých ústredných orgánov štátnej správy, proces výberu a odvolávania ich vedúcich zamestnancov robí menej transparentný a má byť prijatý len preto, aby sa zbavili nepohodlných ľudí a dosadili tam svojich vlastných,” podčiarkla poslankyňa NR SR Zuzana Števulová. 

 Podľa poslankyne NR SR Tiny Gažovičovej vláda o týchto zmenách verejne mlčí, lebo tieto kroky nevie obhájiť: “Politizácia štátnej správy je nebezpečná, lebo oslabuje nezávislosť úradov. Pričom mnohé dotknuté úrady majú kontrolnú funkciu, pre ktoré potrebujú odbornosť a nezávislosť,” pripomenula Gažovičová.

 “Vláda zadlžuje verejné financie a unáša štát. Mnohé nezávislé inštitúcie na Slovensku budujeme desaťročia, teraz ich účelovými zmenami zákonov, bez diskusie, vláda mení na svoj obraz. Najvyspelejšie krajiny sveta nemajú spoločnú výšku daní alebo počasie, ale majú spoločné kvalitné verejné inštitúcie. Vláda sa svojimi krokmi od najvyspelejších krajín vzdiaľuje,” uzavrel poslanec NR SR Štefan Kišš.

Progresívne Slovensko spolu s KDH a SaS v utorok organizuje protivládne protesty v Bratislave, Košiciach, Nitre, Banskej Bystrici, i Žiline.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite