Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyjadrenie PMÚ k novele zákona o ochrane hospodárskej súťaže

.redakcia .slovensko

Prinášame vám vyjadrenie Protimonopolného úradu k novele zákona o ochrane hospodárskej súťaže v plnom znení.

Vyjadrenie PMÚ k novele zákona o ochrane hospodárskej súťaže SITA/Diana Černáková Novovymenovaný predseda Protimonopolného úradu (PMÚ) SR Juraj Beňa počas uvedenia do funkcie. Bratislava, 1. marec 2023

do parlamentu bol predložený pozmeňovací návrh zákona, ktorým sa mení aktuálny zákon o ochrane hospodárskej súťaže. Táto novela navrhuje zmenu spôsobu voľby, menovania aj odvolávania predsedu Protimonopolného úradu (PMÚ).  PMÚ upozorňuje, že schválenie tohto návrhu by predstavovalo výrazný zásah do jeho nezávislosti. Je zároveň v priamom rozpore s právom EÚ a tým aj s ústavou Slovenskej republiky (SR).

Aktuálne platný zákon o ochrane hospodárskej súťaže v prevažnej miere predstavuje transpozíciu Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1 o posilnení právomocí orgánov na ochranu hospodárskej súťaže v členských štátoch na účely účinnejšieho presadzovania práva a o zabezpečení riadneho fungovania vnútorného trhu. Predložená novela zákona je v priamom rozpore so znením tejto smernice, a to hneď v niekoľkých bodoch.

V prvom rade prenecháva výber predsedu PMÚ výlučne vláde (bez súhlasu hlavy štátu), čím by mohlo dochádzať k obmedzeniu jeho nezávislosti. Vláda môže byť motivovaná do tejto pozície vyberať kandidáta, prostredníctvom ktorého bude môcť zasahovať do nezávislého výkonu činností PMÚ.

Návrh tiež obmedzuje transparentnosť procesu výberu predsedu PMÚ. Doterajšia právna úprava ukladala vláde povinnosť uskutočniť verejné výberové konanie, v rámci ktorého sa kandidáti na túto funkciu mohli sami prihlásiť, prípadne mohli byť navrhnutí poslancami parlamentu a vedeckými ustanovizňami. Novelou navrhovaný postup je v rozpore s čl. 4 (4) spomínanej európskej smernice.

Dôvody odvolania predsedu PMÚ, ktoré návrh zákona predkladá sú tiež v priamom rozpore s čl. 4 (3) tejto smernice, ktorý jednoznačne a taxatívne (teda bez možnosti pridania ďalších dôvodov v národnom práve) stanovuje dôvody na možné odvolanie rozhodujúcich osôb v orgánoch na ochranu hospodárskej súťaže. Týmito dôvodmi sú buď nesplnenie podmienok vyžadovaných na plnenie ich povinností (tieto musia byť jednoznačne a vopred stanovené v národnom práve) alebo fakt, že boli uznané za vinné za závažné pochybenie podľa vnútroštátneho práva.

Predkladaný návrh zákona by predstavoval závažné porušenie povinností SR vyplývajúcej jej z členstva v EÚ, a PMÚ o ňom upovedomil Európsku komisiu a bude informovať aj ďalšie relevantné orgány a inštitúcie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite