Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS odmieta zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a podáva ústavnú sťažnosť

.sita .slovensko

Šimečka poukázal, že skrátené legislatívne konanie je protiústavné.

PS odmieta zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a podáva ústavnú sťažnosť ITA/Milan Illík

hnutie Progresívne Slovensko (PS) odmieta zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a podáva ústavnú sťažnosť. Protestovať majú v pláne aj vo verejnom priestore. „Vláda postupuje na hulváta, nahrubo, cez skrátené legislatívne konanie, na ktoré neexistuje žiaden dôvod,“ vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

Ako ďalej Šimečka poukázal, skrátené legislatívne konanie je protiústavné. „Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné,” uviedol Šimečka s tým, že sa to navyše deje cez prílepok, a to zmenou Trestného zákona. Podľa predsedu PS sa ÚŠP dobre osvedčil pri stíhaní korupcie na najvyšších miestacha vláda ho ruší s cieľom dosiahnutia beztrestnosti a pomsty. „Právomoci nad vyšetrovaniami zásadných káuz chcú vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad nimi dať generálnemu prokurátorovi Marošovi „363“ Žilinkovi," dodal Šimečka a pokračoval s tým, že vláda chystá aj ďalšie škandalózne zmeny, ako napríklad zvrátenie už účinných rozhodnutí o prepadnutí majetku a retroaktívne mení aj zákon o ochrane oznamovateľov.

PS tieto zásahy do právneho štátu odmieta a je pripravené na odpor vrátane rokovaní na európskej úrovni. PS podá tiež ústavnú sťažnosť, na čo má potrebných 32 poslancov. „Spravíme všetko pre to, aby vládnej koalícii tento zámer neprešiel ľahko, a voči týmto svojim krokom pocítila aj odpor verejnosti,” uzavrel Šimečka.

Právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu sa má vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR. Vyplýva to zo zmien Trestného zákona, ktoré dnes s pripomienkami odobrila vláda. Podľa schválenej právnej úpravy má Úrad špeciálnej prokuratúry odovzdať k 15. januáru 2024 spisy a ostatné písomnosti zapísané v registroch a evidenčných pomôckach vedených na ÚŠP generálnej prokuratúre v právoplatne skončených veciach alebo príslušnej krajskej prokuratúre v neskončených veciach. Na konanie pred Špecializovaným trestným súdom je podľa novej právnej úpravy príslušný krajský prokurátor a prokurátor krajskej prokuratúry.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite