Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zrušenie ÚŠP, prípadne ŠTS by bolo krokom späť, vyhlásila prezidentka

.tasr .slovensko

„Takýto krok by som považovala za veľmi nešťastný až nebezpečný zásah do personálneho fungovania prokuratúry zo strany politickej moci,“ poznamenala hlava štátu.

Zrušenie ÚŠP, prípadne ŠTS by bolo krokom späť, vyhlásila prezidentka SITA/Jakub Julény

zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), prípadne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) by bolo krokom späť. Akékoľvek zásadné zmeny, najmä v oblasti právneho štátu, by sa mali diať po odbornej diskusii a v riadnom legislatívnom procese. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová.

Dalo sa podľa nej očakávať, že vládna koalícia bude prijímať zmeny v oblasti justície, keďže tak robila doposiaľ každá vláda. „Avšak avizované zmeny sa majú udiať v skrátenom legislatívnom konaní, a teda bez riadneho pripomienkovania a odbornej diskusie,“ poukázala Čaputová.

Z vyjadrení koaličných predstaviteľov je podľa nej zrejmé, že základný motív tohto kroku sú personálne zmeny na špeciálnej prokuratúre. Nie je ním nedostatočnosť či nevýkonnosť inštitúcie. „ÚŠP a ŠTS preukázali svoje opodstatnenie v boji s organizovaným zločinom a korupciou. Obe inštitúcie nie sú konečnými inštanciami a ich výstupy podliehajú kontrole a prípadnej revízii súdov,“ podotkla prezidentka.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) cez víkend vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevyjadril sa, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite