Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Garbár z kauzy vyzvedačstva pre Rusko bude musieť splatiť peňažný trest

.tasr .slovensko

Právoplatne odsúdený Bohuš Garbár z kauzy vyzvedačstva pre Rusko napokon bude musieť splatiť peňažný trest vo výške 15 000 eur.

Garbár z kauzy vyzvedačstva pre Rusko bude musieť splatiť peňažný trest

rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vo februári schválil Garbárovi dohodu o vine a treste a odsúdil ho za trestné činy prijímania úplatku a vyzvedačstva. Dostal úhrnný podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s rovnako dlhou skúšobnou dobou. Tiež peňažný trest vo výške 15 000 eur a v prípade jeho nezaplatenia dvojročný náhradný trest väzenia.

V septembri však ŠTS vyhovel návrhu odsúdeného a od peňažného trestu upustil. Prokurátor proti tomu podal sťažnosť. „Najvyšší súd napadnuté uznesenie zrušil a odsúdenému B. G. povolil splácať peňažný trest v splátkach,“ priblížila Važanová.

Garbár pôsobil ako spravodajský kontakt pre dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády. Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergei Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinou. Na tento účel mal dostať tisíc eur.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite